Шаранът до 4 лева за килограм за Никулден

Язовирите у нас са препълнени с шарани за Никулден и всяко българско семейство ще може да си купи и да сложи на трапезата си от това тразиционно за празника ястие.
Специализираните магазини и големите търговски вериги вече зареждали със стока за празника на рибарите и банкерите, заявява за „Монитор” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас БГ ФИШ. Много от нашите предприятия правят в момента заготовка и филетират рибата, затова ще има достатъчни количества почистена и пакетирана охладена продукция, гарантират от бранша.

Шаранът ще е до  4 лева за килограм за Никулден

Шаранът ще е до 4 лева за килограм за Никулден

По думите на Господинов заради свръхпроизводството тази година шаранът трябва да е по-евтин от миналата. Така ще бъда прекратена порочната практика търговците да печелят повече от производителите. Според специалиста традиционно в началото на декември нашите рибари реализират големи количества шаран в Румъния, където пазарът е огромен, а хората спазват същите традиции като нас.

Цената на едро в момента е около 4 лева за кило, но може обаче да се намери и по-евтино. Почти на безценица продават производителите от сивия сектор, които засилват по това време улова си. Риба от нелегалните рибарници най-често се предлага жива, предупреди д-р Господинов. Пусната в аквариумите на магазините тя по нищо не се различава от останалата. Търговците имат изпитан трик в това отношение – закупуват малко количество от редовен производител, а съдовете да се пълнят с неизвестно откъде доставени рибоци.

Чистена пъстърва по десетина лева също е хит за Никулден. Макар да имаме много ферми, родното производство не достига. С вносни ципура и лаврак се глезят хората, които имат възможност да заделят малко повече пари за рибното си меню. Цялото количество ципура и лаврак, които се продават у нас, е доставено от Гърция. У нас тези видове не се отглеждат, а съседите имат свръхпроизводство.

През тази есен в Черно море имаше сравнително малко чернокоп и паламуд, разказват рибари от Северното Черноморие. Малко по-добър е уловът на барбун и сафрид. Най-евтината риба обаче си остава цацата. Макар и дребна, тя си има много фенове. Въпреки че през миналата година е поскъпнала с повече от 10 на сто, нейната цена на дребно се е заковала на 2,50 лева за кило. Д-р Господинов увери, че копърката е българска, а не виетнамска, както се говори от известно време.

Leave a Comment