С близо 23% е скочила незаконната търговия с цигари

Повишение отбелязва през последните месеци незаконната търговия с цигари.  През периода април-май делът на нелегалните продукти е нараснал до 18.8%. Последните данни от октомври-ноември 2012 г. показваха ниво от 15.3%. Увеличението е с 22.8%, показва проучване на вестник „Капитал“.

Търговията с незаконни цигари нараства

Търговията с незаконни цигари нараства

Според него вече почти всяка пета изпушена цигара е контрабандна, от duty free магазин и за безмитна продажба, непроизведена за българския пазар или от нерегистрирана в България марка.

На практика това означава, че ако легалното потребление е малко над 11 млрд. къса, нелегалното е поне 2 млрд. и от него бюджетът губи годишно около 350-400 млн. лв. само от акцизи.

Проучването е по поръчка на пет компании, които два пъти в годината предоставят данните от него на правителството според инициативата „Срещу незаконната търговия с цигари“.

Според проучването ръст на контрабандните продажби има в Габрово, Стара Загора, Видин и Благоевград. Покачване има и в София, където от 16.5% в края на миналата година през май 20.5% от потреблението е било на незаконни цигари. В Добрич за половин година нивата са се удвоили – от 8 до 15% от потреблението.

От всички незаконни продукти най-голям дял е делът на потребление на цигари, маркирани с надписи за безмитна търговия – 13.4%. Това е най-високото ниво на разпространение на тези цигари от 2010 г. насам.

Делът на незаконните цигари с неизяснен произход, произведени в други държави и с неясен производител и неизвестен бранд, е подобен на резултатите от предишното проучване – около 2.6%.

През последните 10 години държавата на няколко пъти вдига акциза на цигарите. Парламентът и правителството обещаха, че ще въведат акцизен календар, тъй като до 2018 г. България трябва да достигне минималната ставка от 90 евро (176 лв.) на 1000 къса цигари. В момента акцизът е 148 лв.

Вместо това парламентът реши да не увеличава акциза от следващата година и не предложи поправки в закона за акцизите. Единствено в бюджетната рамка бяха заложени две увеличения от 148 на 155 лв. от 2015 г. и на 162 лева за 1000 къса от 2016 г.

Leave a Comment