Пчеларите с до 100 кошера ще получат 70% помощ, с над 100 – 50%

Най-висок е бюджетът за закупуване на отводки – почти 700 000 лв.
пчелари от "Акация 1899"

Миналата година пчеларите от „Акация 1899“ подариха 40 кг мед на детски дом в Пловдив

Новата пчеларска програма за 2014-2016 г. ще осигури комфорт при подаване на документите за кандидатстване. Часът на подаване на заявленията вече няма да бъде водещ критерий за одобряването им. Кандидатстването ще продължава до последната дата на приема, а не до изчерпване на бюджета. Това са част от промените в новата Национална програма по пчеларство (НПП). Нейните 5 мерки бяха представени днес от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов и зам. изпълнителния директор на фонда Атидже Алиева-Вели.

Мерките

В следващите три години браншът ще може да получава средства по 5 мерки.

Мярка А ще е за техническа помощ на пчелари и сдружения на пчелари. Бюджетът ѝ е 150 000 лв. и се покрива изцяло от националната помощ.

Мярка Б е за разходи за закупуване за препарати в борбата срещу вароатозата, одобрени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Бюджетът за нея е 2 500 000 лв., а процентът на финансиране от страна на държавата 50-70 на сто.

Мярка В е подкрепа на пчеларите за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед. Общият бюджет е 50 000 лева, ако от тях финансирането е 80 на сто.

Мярка Г е за 3 дейности. 1) Закупуване на нови кошери, за което бюджетът е 475 845 лв. при 60% финансиране. 2) Разходи за поддържане и увеличаване на броя на пчелните семейства – бюджет 697 906 лв. при 70% финансиране. 3) Разходи за покупка и подмяна на пчелни майки – бюджет 412 399 лв. и 70% финансиране.

Мярка Д е за сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти. Тя е с бюджет 150 000 лв., финансирането е 100%.

Забележка
•Финансовата помощ за кандидати с налични към момента на кандидатстване до 100 пчелни семейства включително е в размер на 70 % от одобрените разходи, в съответствие с лимита за разход за третиране на едно пчелно семейство за всеки препарат, вкл. 50% от бюджетни средства на РБ и 50% съфинансиране от ЕС.
• Финансовата помощ за кандидати с налични към момента на кандидатстване над 100 пчелни семейства е в размер на 50 % от одобрените разходи, в съответствие с лимита за разход за третиране на едно пчелно семейство за всеки препарат, вкл. 50% от бюджетни средства на РБ и 50% съфинансиране от ЕС. 
Сроковете

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване още през януари, като в продължение на 10 дни пчеларите ще могат да подават документи. По принцип по всички мерки могат да кандидатстват само тези, които са регистрирани като земеделски производители.

След разглеждане на подадените заявления през януари, от фонд „Земеделие“ ще изпратят уведомителни писма на одобрените кандидати. От датата на получаването им пчеларите трябва да се явят в рамките на 15 дни за подписване на договор за финансова помощ.

Инвестициите по договор трябва да се изпълнят до 31 август в годината на кандидатстването, а крайният срок за изплащане на субсидиите е 15 октомври.

Условията

Програмата изрично отбелязва, че лекарствата за вароатоза трябва да се закупят от лицензирана аптека, а третирането с тях да е заверено от ветеринарен лекар.

Анализите на меда задължително се правят в акредитирана лаборатория, която издава протокол.

Закупените пчелни кошери трябва да отговарят на необходимите изисквания и да има сключен договор за доставката им.

Закупуването на отводки и пчелни майки може да става единствено от лицензирани производители, с които също се сключва договор.

Пчеларите ще могат да кандидатстват за преференциални кредити в Областните дирекции на фонд „Земеделие“ а заемът ще се погасява чрез прихващане на финансовата помощ.

Отчет за досегашните програми

През тази година платените средства по НПП са близо 6 млн. лева, а усвояемостта на бюджета – 90%, съобщи Мирослав Николов. За тригодишния период 2011-2013 пчеларите са получили близо 16 млн. лв., което е три пъти повече от платеното в годините 2008-2010.

За 2013 г.  фонд „Земеделие“ е сключил 1073 договора по пчеларската програма. В 87% от тях бенефициентите са реализирали плановете си. Освен това 20% от пчеларите, сключили договори с фонд „Земеделие“, са получили кредити с преференциални условия.

3 Comments

  1. Bee Varna каза:

    Мярка А и мярка Д, реално не приминими. По мярка А мога да бъдат подпомогнати няколко човека за джобни пари, мярка А не може да бъде контролирана от пчелари и пчеларски сдружения ако не се испълнява пряко от тях. Текста е написан хитро и не дава яснота, кой ще прави прилагане на това което няма. Пчелари не са глупаво племе, те са интелегентни и терпеливи хора, такива ги правят пчелите. Но и на тяхното търпение понякога идва край.

  2. mitko каза:

    pak gluposti
    nemojaxte li da izmislite neshto po dobro ne pak da se chudim kak da varjim dvata kraq napravete neshto smisleno neka da ima direktni plashtania na broika kosher pchelarite sme nai oshteteni ot sichki ne otkazvaite horata ot zanaqta a gi stimoliraite sled 10 godini nqma da e ostanal edin balgarin v bg mislete malko realistichno edva se vrazvat dvata kraq ot den na den go pravite po trudno za seki edin bilo to mlad ili star pchelar pomislete pomislete i na cenata na meda sram me e edin kilogram med struva okolo 4 leva plius minus 30 stotinki a edna kotia s cigari struva 5 leva tova e sram i podigravka za balgarskia pchelar ne vi li pisna veche daite vazmojnost na balgarskia narod da pokaje kakvo moje da pokaje koi e nai nai ………………..

  3. Петър Събев Петраков каза:

    Успех на всички изпълнители по програмата!

Leave a Comment