Връщат военното обучение за 9-и и 10-и клас

Военното обучение се връща в средните училища 24 години след като бе изхвърлено военно обучение в училищатакато предмет. То ще се преподава на учениците от 9-и и 10-и клас в рамките на 5 учебни часа. Основните теми в обучението ще са за тероризма, какво се предприема по време на война, каква е структурата на въоръжените сили. Те ще се преподават в Часа на класния от военни и цивилни лектори на военните окръжия. Част от тях само преди дни проведоха и семинар във Военната академия в София, съобщи националното радио.

По предмета няма да се пишат оценки, но военните се надяват по този начин учениците да повишат знанията си как да реагират при криза и различни бедствия. Министърът на отбраната Ангел Найденов се надява чрез новия предмет да бъде провокиран и интересът на младите хора към реализация във военната професия.

Часовете няма да включват ходене на лагери – практика, позната отпреди 1989-та. Предложението за военно обучение беше прието в мандата на ГЕРБ със Закона за резерва. Предвидено е военно обучение да има и в университетите. Въпросът обаче все още не е разработен, обясниха Министерството на отбраната.

Leave a Comment