Как работи най-мощната фермерска организация в ЕС Copa&Cogeca и защо ние липсваме в нея

Членството в лобистката  структура струва стотици хиляди евро

Копа и КоджекаНай-голямата и най-мощна лобистка организация на земеделски производители и кооперации в Европейския съюз без съмнение е Copa&Cogeca. Тя всъщност е най-мащабна и в света. Copa&Cogeca съществува от 1962 г. и вече 51 години България отсъства от нея – нито едно сдружение, асоциация, кооперация и т.н. не е член на Копа и Коджека. Може да се каже дори, че България е единствената държава член на ЕС, която няма представителство в структурата на обединените европейски фермери.

В края на 50-те години на миналото столетие те са били две различни организации. Копа е била регистрирана през 1958 г. и е защитавала интересите на земеделските производители. Коджека съществува от 1959 г. и в нея са се сдружили кооперациите. След това двете мегаструктури се обединяват и стават още по-силни, събрани в едно – Копа и Коджека.

Финландецът Макс Шулман разказа на аграрния семинар в Пловдив, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, за структурата на Copa&Cogeca.

„Аз самият съм производител на зърнени култури в Южна Финландия. Тук съм, за да ви разкажа за  Copa&Cogeca“, представи се Шулман.

„В Copa членуват над 60 фермерски организации. Сред тях има доста големи, които представляват съдружие на по-малки обединения. Има и организации със специфична дейност. 

В Cogeca пък участват над 35 кооперативи, създадени на територията на ЕС. 

Като цяло, като Copa&Cogeca, ние защитаваме интересите на над 25 милиона фермери в Европа и на над 40 000 дребни и по-едри сдружения. 

Най-важното звено в организацията са работните групи. Те са 45 на брой според секторите и аз например съм председател на Работната група по зърнените и техническите култури. Членовете на работните групи се събират регулярно и основната ни тема е обсъждане на процесите, които протичат в политиката на земеделието.

Решенията на работните групи се свеждат към Комитетите за координация на политиките.

Оттам се прехвърлят в Президиума, в който членуват председателите на членуващите организации.

Всички тези структури се представляват от съвместен Секретариат, който е базиран в Брюксел. Членовете на Секретариата са 50. Те са наети от нас, земеделските производители, за да защитават интересите ни.  

 

Albert Jan Maat

Президентът на Копа Albert Jan Maat

Albert Jan Maat e новият президент на Копа, избран през септември т.г., Christian Pees пък стои начело на Коджека.

Каква е основната цел на структурите в Копа и Коджека? Да разработят общи позиции към селскостопанската политика, които се базират на фактите и да ги защитят пред управленските структури на Европейския съюз. Копа и Коджека е в постоянен контакт с Европейската комисия, Европарламента, Съвета на министрите, с генералните дирекции по земеделие, по здравеопазване, по околна среда.“

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите обясниха по-късно, че организацията им не членува в Копа и Коджека първо по финансови причини. Преди време, когато проучвали възможността НАЗ да стане член на европейската лобистка структура, се разбрало, че трябва да се заплати 300 000 евро за членството. Освен това зърнопроизводителите имат дълбоки съмнения, че именно заради намесата на Копа и Коджека през следващия програмен период ще бъдат редуцирани преките плащания към фирми, чиито субсидии надхвърлят 150 000 евро. Зърнопроизводителите обясниха, че предимно в България и в Румъния има стопанства с мащаби от десетки и стотици хиляди декара обработваеми площи. В Западна и Средна Европа масовите зърнопроизводители се грижат за полета с площ от няколко стотин декара. 

Напредъкът на българските зърнопроизводители, чиято реколта е със значително по-ниска себестойност в сравнение със средноевропейската, накарал Копа и Коджека да лобират за приемането на политики, които да ограничат успехите на колегите им от България и Румъния.

  

Leave a Comment