Що е то хипноза за 20 милиона лева? Референдум

АЕЦ „Белене” няма да имаме скоро, но затова пък сумата, похарчена за този мираж, значително набъбна след Референдума. Тя се измерва вече с милиарди лева. И то по време на криза. И то, когато някои хора, не само тези в Сопот, стоят без ток, защото нямат пари! И, когато безработицата расте, и когато не се вижда изход… В същото време едни хора харчат едни милиони, а насреща имаме само дело, заведено в Париж от Русия срещу българската НЕК. През септември се съобщи, че е за 1 милиард евро неустойка.

Дори само като тема, АЕЦ „Белене” се оказва вампир за мизерния ни бюджет. А за капак отгоре си направихме и Референдум, който струва над 20 милиона. Това не е за вярване, но е вярно. Ужасно вярно.

Явно сме под масова хипноза. Най-големите майстори в държавата повтарят „Белене, Белене”, и централата расте уж пред очите ни, а всъщност в някоя слаба гънка на мозъка ни. От „Белене” ставаме богати…, израстваме като енергиен лидер на Балканите…, децата ни се дипломират като ядрени инженери (вместо да са келнери)…, изнасяме ток и поставяме в зависимост Гърция, например. Тя си няма ядрена централа. Ние обаче имаме две…, продължават хипнотизаторите…. Велика България се възражда. О-па, айде стига толкова!

Въпреки че никога няма да се докаже, рушветите за АЕЦ-а изобщо не са взети под хипноза. Подписаните 14 или 16 споразумения са осребрени. Някъде някои имат сметки в Швейцария. Предполага се, че именно те, за да ги оправдаят, поискаха Референдума и го наложиха. А държавата плати поредната сметка – този път само за 20 милиона, които накрая може да се окажат 30 или 40.

В момента въпросът на Референдума е абсолютно безсмислен след като няма пари за изграждането на нова централа. Безсмислен е дори и да визира някакво бъдещо време, когато ще има финансови излишъци, защото нагласите на хората са променливи. Ако в Европа стане ядрена авария, ако има разрушителен земетръс или ако се появи геният, който превръща в енергия атомите на водата, отговорът на този референдум ще е друг. Резултатите от днешния вот не могат да се затворят като компот и да се подредят в избата до деня, когато се сетим да извадим буркана.

Но фактът с тази глупост днес си остава – спретнаха ни Референдум, нищо че се знаеше колко малко хора ще излязат да гласуват. А утре, не още тази вечер, ще си отворим очите след хипнозата, и … пак ще сме на тъмно. Наистина са майстори политиците ни. А ние сме народът, за който всеки управник си мечтае.

Leave a Comment