Върховният съд отхвърли Каймаканов, пътищата в Пловдив ще се ремонтират

дупка на Коматевско шосе

На „Коматевско шосе“ често се отварят опасни ями

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на управителя на областта Венцислав Каймаканов за тегленето на 30-милионния заем за Пловдив, съобщи Дарик. Проектите за възстановяване на пътната инфраструктура в града ще се изпълнят.

Областният управител оспори пред ВАС поемането на дългосрочен заем в размер на 14 200 000 евро, който община Пловдив искаше да тегли от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Още през септември Венцислав Каймаканов спря изпълнението на решението на ОбС с мотиви за процедурни пропуски. Според юристите на областната управа не са били спазени и изискванията за оповестяване на публичен дебат, за становище по въпроса в постоянните общински комисии и провеждане на процедура по ЗОП за избор на банка – кредитор.

Според адвокатът на Общината Евелина Божикова Законът за обществени поръчки не важи за организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, от която местната администрация иска да тегли заема.

Милионният заем от ЕБВР предвижда ремонти на бул. „Руски“, „Коматевско шосе“, част от бул. „Шести септември“ и изграждане на Северна тангента. Спирането на проекта от областния управител бе посрещнато с особено силно недоволство от жителите на квартал Коматево, които излязоха на протести. В интервю за АгроПловдив кметът обясни, че вече са платени 150 000 лв. за проектиране на „Коматевско шосе“ и изрази увереност изпълнението на ремонта да започне през 2014 г.

Leave a Comment