Започна събирането на проекти за „Европейска награда за млади фермери“ за 2014 г.

За втори път в Европейския парламент стартира конкурса „Европейска награда за млади фермери“. Целта е фокусът на вниманието да се насочи към младите земеделски производители в селските райони и да се направят по-откроими иновативните подходи, които те предприемат за развитието на селското стопанство.

Конкурсът e иницииран от „посланиците“ на младите фермери от страните, победители в първото издание на конкурса – Португалия, Испания, България и Австрия. Това са евродепутатите от Групата на ЕНП Нуно Мело, Мария Аусилиадора Кореа Самора, Мария Габриел и Елизабет Кьостингер.

Започна събирането на проектите за „Европейска награда за млади фермери" за 2014 г.

Започна събирането на проектите за „Европейска награда за млади фермери“ за 2014 г.

Право на участие имат всички европейски фермери под 40-годишна възраст. Печелившият проект от всяка страна-членка ще се състезава с конкурентите си на европейско ниво. Основните критерии за оценка на проектите са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, прехвърляне и поддържане на иновативни методи в селското стопанство.

Регламентът предвижда три награди награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект. Те ще бъдат връчени на официална церемония в рамките на Европейския конгрес на младите фермери в ЕП на 29 януари 2014 г.

На национално равнище евродепутатът Мария Габриел в партньорство с Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/ ще извършат селекция на подадените заявления в съответствие с критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата. От допуснатите проекти ще бъде определен един от България, който да бъде представен на журито в ЕП за Европейската награда.

Започна събирането на проектите за „Европейска награда за млади фермери" за 2014 г.

Започна събирането на проектите за „Европейска награда за млади фермери“ за 2014 г.

Заинтересованите кандидати трябва да подготвят и изпратят заявление за участие, състоящо се от следните документи: името и данните за контакт на младия фермер, подаващ заявлението; кратко описание на стопанството и мотивация за земеделието; представяне на проекта на младия фермер, което не трябва да надвишава 3 страници; може да бъде предоставен допълнителен материал (DVD, снимки, брошури и т.н. …)

Заявленията се подават до 20 декември на български език на и-мейл:
mariya.gabriel-office@europarl.europa.eu

Церемонията по обявяване и награждаване на победителите ще се състои през януари 2014-та година по време на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.
Подробна информация за регламента на наградата може да намерите на официалната страница на Мария Габриел на следния линк: http://mariya-gabriel.eu/page.phpid=3230&sec_id=2&lang=bg, както и на страницата на Националната асоциация на младите фермери в България.

Leave a Comment