Да береш ягоди от полето на 30 ноември? Може, ако са Албион

Сортът е американска селекция и от май до декември ражда до 2 тона от декар

ягоди АлбионМоже ли да береш ягоди от полето на Андреевден, 30 ноември? Може, ако са сорт Албион, отговарят от фирма „Полимекс-София“. Производителят има 150 декара ягодово насаждение в Ръжево Конаре (на 30 км от Пловдив), а от догодина ще го увеличи с още 50 декара. Вече 5 години прибира реколтата от този уникален сорт, с разсад закупен от Великобритания.

„Албион е американска селекция и е масово разпространен в Калифорния. Там отглеждат 33 процента от световното производство на ягоди, а 60 на сто от плодовете са именно от този сорт“, поясни управителят на дружеството Георги Христов.

Забележителното при Албион е, че ражда целогодишно – от началото на месец май до края на ноември, а при топла есен плодове могат да се берат и през декември. Тъй като са много родовити, ягодите трябва да се подменят на две години. Експериментът на Христов е показал, че на третата почти не раждат и няма смисъл да ги мъчиш.

Добивът от един корен е 600-800 грама за година, а от декар 3.5-4 тона за две години. Той е разпределен върху 180-200 дни.

Ягодите Албион са предназначени за прясна консумация, вкусни и изключително ароматни са, обяснява пионерът в производството им у нас. Имат ухание на горски ягоди и цяло лято около полето в Ръжево Конаре се носи най-сладкият аромат, който можете да си представите. Плодът тежи от 10 до 15 грама, тъмночервен е на цвят, плътен и без кухини.

Сортът се отглежда на издигната леха и върху полиетилен, под който има капково напояване. Върху един декар се засаждат 4000-4200 корена. „Полагаш ли грижи за тях, те ти се отблагодаряват. Така на ден прибираме по 1.5 тона от 150-декара, а за година 200-300 тона“, разказа Георги Христов. Ръчните операции в ягодовата ферма се свеждат до премахване на ластуните и беритба.

„Албион“ е подходящ за по-мащабно отглеждане, за да може производителят да е „интересен“ за търговците, допълват от фирмата. А, за да продават ягодите на „Полимекс София“, търговците пътуват до Ръжево Конаре от София, Пловдив, Бургас и Варна.

За контакти с „Полимекс-София“ЕООД: Георги Христов, e-mail: info@polymex.com, тел.: 0887 870 781, 032 683 088, адрес: „Цариградско шосе“ № 53, Пловдив

 

 

17 Comments

 1. Снежана Димова казва:

  Как да си закупя от този сорт ягоди?

 2. Вяра Николова казва:

  Здравейте, как мога да пръчам от тези ягоди, за дворно място.

 3. А също бих желала да закупя сорт АЛБИОН за отглеждане е двор

  • Бончо Бонев казва:

   Имам малко място за десет коренчета ягоди ,искам да са Албион ,можете ли да ми пратите по куриерите,на адрес гр.Добрич ул.Орфей 18,погребалната агенция.

  • Деюн Сабушев казва:

   Здравейте искам 100 корена ягоди Албион.Може ли цена и начин на доставка. 0896551465

 4. бих желала да закупя сорт АЛБИОН за отглеждане е двор

 5. Mihail казва:

  Вярно ли е че албиона са сравнително по ситни от другите на бг пазара за прясна консумация особенно от майските и издребнява ли през юлиавгуст?

 6. Mihail казва:

  Албиона става ли да се сее на пролет или е задължително есента

  • Румен казва:

   Засадих ги в края на май тази година.Още има плодове но температурите са ниски и не узряват добре.

 7. stoyanova казва:

  Otgovornik sm otdel: tyrgovia na edro v firma gioiello s.r.l- Santo domingo. Firmata se zanimava s koltivirane na zitrosovi plodove (banani,mango,ananas i dr.Tyrsim bylgarski firmi zanimavasti se s koltivirane na qgodi i qbylki za import export

 8. Емил Младенов казва:

  Предлагам оранжерии за ягоди, с които от септември
  до април се произвеждат над 12 тона/ дка.

 9. куку казва:

  вие ягоди брали ли сте

 10. jivko kan4ev казва:

  gelaia da zakupq

 11. Юрий Симов казва:

  Бих искал да закупя от сорта Албион за отглеждане в двор

Leave a Comment