Стефан Цанев: Децата ни не знаят, че бащите им не са били мижитурки

Защо демократичната власт не говори за хилядите убити българи от съпротивата между 1949 и 1956 г.?

Стефан ЦаневПреди да бъде разстреляна на 23 години от комунистическата власт, лелята на Стефан Цанев – Ценка, му подарила стихосбирка на Вапцаров. Казала му: „Чети един поет, който е бил убит заради идеите си.“ Тази вечер Стефан Цанев реши да разкаже на зрителите на bTV за българската съпротива след 9 септември 1944 г. Той зададе въпроса защо се мълчи за този период. „За комунистите е ясно. Те естествено искат да заличат следите си. Но защо демократичната власт се прави на разсеяна“, попита творецът.

Той каза, че след като е прелистил архивите на МВР и Държавна сигурност, е събрал следните данни: В периода 1949-1956 г. са били убити 440 горянски организации. (В онези години хората от съпротивата били наричани горяни.) Във всяка горянска организация е имало от 5 до 150 души. Това означава, че минимум 5-6 хиляди въоръжени българи са били убити.

Имало е 736 нелегални организации, а като вражески елементи са били определени 384 хиляди души.

В продължение на 7 години в България е имало ожесточена съпротива, групите са превземали цели села в Лудогорието, „Борбата беше истинска“, посочи Цанев. Неговата леля е ръководела горянска група в русенския край. Живеела е в нелегалност, била ѝ е издадена смъртна присъда и когато са я заловили, са я изпълнили.

„Ако това се беше случило в Полша, Чехословакия или Унгария, те щяха да проглушат света. А ние мълчим“, възмути се поетът. „Нашите деца не знаят, че бащите им не са били мижитурки.“

Цанев каза и още нещо. Той и брат му искали да построят паметник, „малко паметниче“, на леля си Ценка. Поетът не уточни кога, но даде да се разбере, че намерението им се е появило в новото време. Скулпторът Георги Радулов дори направил проект. Властите обаче не разрешили. „Това е един тест кой владее държавата и днес“, отсъди Цанев.

Събеседникът си припомни и за свой братовчед – Тодор Цанев, който навремето написал клетвата на горяните. Текстът бил кратък и в него присъствали свещените думи „свобода“ и „демокрация“. Когато заловили Тодор, го осъдили на 20 години затвор. „Той беше написал 20 думи и за всяка една получи по година затвор“, отбеляза скъпата цена на словото поетът.

Стефан Цанев разказа за срещите с Евгени Евтушенко, който преди много години го извикал на поетичен дуел пред руснаците от град Братск. А руснаците, поясни творецът, са луди по поезия. След като Цанев прочел няколко стиха, Евтушенко го обявил за гений.

В студиото бе прочетено и писмо от Любомир Левчев, който в момента е болен. Цанев припомни откога датира приятелството му с него и как двамата, заедно с Константин Павлов, който вече не е между живите, са направили тур от рецитали. „Това е единствената група, единствената партия, в която съм членувал и се гордея, че съм бил до тях и между тях“, допълни горестно писателят.

Последното, което каза Цанев, за да довърши фразата „Нека говорят“ бе:  „Нека говоря студентите, а партийните влъхви да млъкнат!“

 

Leave a Comment