Овощарите се ядосаха! МЗХ им дава помощ ненавреме и в безумни срокове

Фонд „Земеделие“ ще раздава субсидии за зимни пръскания след като времето за тях почти отмина. Освен това им дава само 4 дни да съберат документи, за да кандидатстват

ябълки в градина1 100 000 лв. държавна помощ ще раздаде ДФ „Земеделие“ за изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период. Бенефициенти могат да бъдат малки и средни предприятия – земеделски производители, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, съобщи днес пресцентърът на ДФ „Земеделие“.

Новината свари абсолютно неподготвени овощарите и гневът им изригна.

Срокът за кандидатстване за националната помощ е до 12 декември. За това, че се задават някакви помощи за зимните пръскания на овощните градини със семкови и костилкови видове, се загатна на 28 ноември. Тогава от фонд „Земеделие“ обявиха, че от Европейската комисия са одобрили схемата на национална помощ за овощарството. В съобщението обаче не се посочваха срокове за кандидатстване.

В събота Красимир Кумчев от Пловдив, който отглежда череши и ябълки, реагира възмутен: „Това е безумие!“

Овощарят посочи, че субсидията идва толкова не навреме, че повече от това не може да бъде. „Първо, тези които са професионалисти, вече са извършили зимните пръскания. Специалистите по растителна защита съветват да се третира след като опадат 50% от листата. В моята черешова градина не е останало и едно листо, а в ябълковата – 80-90 на сто от лисната маса се е свлякла. Аз вече напръсках и всеки, който разбира от овощарство, е направил това“, обясни Кумчев.

Той обърна внимание и на абсурдните срокове. „За четири дни фермерите трябва да съберат няколко документа, които си искат времето. Първо, трябва да получат удостоверение от НАП, че нямат задължения. Второ – да заверят дневниците си в дирекцията по „Растителна защита“. Трето – да представят документа, че са регистрирани като земеделски производител. И след това – разбивката от ИСАК.“

„Разочарован съм, че и това правителство работи партизански“, заяви днес и Стоян Тинков, производител на ябълки от Пловдив. Той каза, че в петък в Разплащателна агенция – Пловдив не са знаели нищо за програмата. „В петък вечерта от фонда са съобщили какви са условията за кандидатстване. А в събота предиобед са дали указания“, обясни Тинков.

От днес до четвъртък овощарите трябва да подготвят всички документи, за да могат да получат субсидията. „Законният срок, в който НАП трябва да издаде удостоверение за недължими суми към държавата е 5 дни“, посочи Тинков. Той уточни обаче, че в приходната агенция са готови да направят компромис и да предоставят веднага удостоверенията. Лично Тинков обаче дължи 3 стотинки на държавата, което го поставя в риск да спази сроковете.

„В дирекцията по растителна защита също са се натрупали хора да искат заверка на дневниците“, каза Тинков.

Заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” до 12 декември 2013 г. по постоянния адрес на физическите лица и едноличните търговци и по адресното управление на юридическите лица, се казва в съобщението на ДФ „Земеделие“.

Срокът за сключване на договорите е до 21 декември 2013 г. Максималният размер на помощта е до 100% от разходите по закупуване на средства за растителна защита за контрол на вредителите по трайните насаждения, се посочва в съобщението на ДФ „Земеделие“.

Държавата е готова да раздаде при това кандидатстване до 10 лева на декар овощна градина. Напролет овощарите отново могат да кандидатстват за пролетните пръскания. Тогава субсидията ще е 20 лева на декар, уточни Стоян Тинков.

 

Leave a Comment