Работодателите търсят хора с умения за работа в екип

79% от работодателите очакват от своите кандидати за работа да умеят да работят в екип. Данните са от анкетно проучване за изискванията на работодателите при подбора на служители. Те бяха представени от доц. д-р Цветана Стоянова, ръководител на проекта „Разработване и въвеждане на актуализирани учебни програми в ОКС „Бакалавър“, направление „Администрация и управление“, в съответствие с изискванията на пазара на труда“.

Работодателите търсят хора с уменията за работа в екип

Работодателите търсят хора с уменията за работа в екип

На второ място работодателите посочват добрата комуникативност, на трето – добра мотивация и желание за труд. На четвърто място с 51% е способността за работа под напрежение, а 48% от анкетираните шефове смятат, че амбицията за развитие също е важна. 39% определят владеенето на чужди езици (и най-вече английски) за основен критерий. За 36% добрата компютърна грамотност е важна, 31% – наличие на предходен опит, а за 26% от анкетираните работодатели добрата практическа подготовка е на първо място.

Според д-р Стоянова резултатите от проучването показват, че е необходимо въвеждане на професионално обучение като комплекс от взаимосвързани знания, умения и нагласи. Те трябва да стимулират проявяване на инициатива, работа в екип, комуникативни умения и социални компетенции сред бъдещите служители в бизнес и администрацията.

Leave a Comment