Най-после: Предложихме на Катар меморандум за агнетата

В очакване на нашите животни, емирството депозира $ 50 млн. в българска банка още през 2012 г.

проф. Греков и посланик Мохамед бен Али АлнуеймиДнес министър проф. Димитър Греков връчи на посланика на Катар Мохамед бен Али Алнуейми меморандум за сътрудничество в областта на овцевъдството. Очаква се още в началото на 2014 г. той да бъде съгласуван между двете държави и да бъде подписан договор.

Задвижването на търговията с български агнета към Катар се чака още от 2012 г. Тогава арабската държава депозира 50 млн. долара в Българската банка за развитие като пределно ясен знак, че иска да е сериозен купувач на нашите животни. През тази есен дори президентът Росен Плевнелиев каза ясно, че очаква най-после тези 50 милиона да се отблокират и да отпушат затворения износ на български агнета. Парадоксът е, че арабските държави имат огромен интерес към българските агнета, а нашата администрация се тутка повече от година, от което страдат овцевъдите.

Наскоро  проф. Марин Тодоров, който оглавява работен екип за износа на агнета към Катар се похвали, че проектът е готов. Той предвижда създаване на държавно дружество „Балкан импекс“, което да изкупува от животновъдите живата стока и да я продава в Катар и във Франция.

 

Leave a Comment