БСП се поправя за релегиозните имоти, ДПС се гневи

Трима депутати внесоха поправка в закона за вероизповеданията, която изключва претенции за собственост към музеи, архитектурни паметници и други
Куршум джамия Карлово

Пловдивският съд върна Куршум джамия в Карлово на мюсюлманското вероизповедание

Депутати от БСП внесоха поправка в закона за вероизповеданията. Текстът предвижда музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата – публична държавна и общинска собственост, да не бъдат възстановявани като собственост на вероизповеданията. Тримата депутати, които поискаха поправката са зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов, председателят на Комисията по вероизповеданията Пламен Славов, който е от Карлово и Татяна Буруджиева. През лятото именно депутати от БСП внесоха изменение в закона, които позволиха на мюсюлманското вероизповедание да поиска по съдебен път имотите.

Депутатите от ДПС реагираха светкавично и гневно. Зам.-председателят на комисията по вероизповеданията и бивш главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов (ДПС) заяви пред медиите, че поправката не е съгласувана с тях и че според него се нарушава заветът на Левски „Свобода и всекиму своето“. Той твърди, че много от храмовете са одържавени с грабеж.

Мюсюлманското вероизповедание е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата. Това са Куршум джамия в Карлово, две джамии в Кюстендил, в Дупница и Самоков, за Музея на религиите в Стара Загора, едната джамия в Пловдив, която е превърната в ресторант, както и една джамия в Разград.

До момента има 4 съдебни решения по исковете на мюфтийството, от които само това на Пловдивския окръжен съд потвърждава иска за собствеността на Куршум Джамия в Карлово.

 

Leave a Comment