С 5.1% е скочил износът на България за трети страни за януари – октомври

Износът на България за трети страни се увеличава с 5.1 на сто през периода януари – октомври, спрямо съответния период на 2012 г. Той е в размер на 14.5 млрд. лв., показват предварителни данни на Националния статистически институт. През октомври износът за трети страни се увеличава с 1.1 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лева.

Износът на България за трети страни се увеличава с 5.1% за януари - октомври

Износът на България за трети страни се увеличава с 5.1% за януари – октомври

Вносът на България от трети страни за първите десет месеца на 2013 г. намалява с 1.6 на сто спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 17 млрд. лв. (по цени CIF).

През октомври вносът на България от трети страни намалява със 7.1 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер 1.8 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни за периода януари – октомври 2013 г. е отрицателно и е на стойност 2 534.6 млн.лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 621.7 млн. лева.

През октомври външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 225.2 млн. лева.

Leave a Comment