94% от Оперативна програма „Рибарство“ договорени, 41% – платени

Комитетът за наблюдение към Европейската комисия започна заседание в София

заседание на комитета по РибарствоПо Оперативна програма Рибарство към 30 ноември са договорените 94 % от средствата, а общо разплатените са 41 %. Това сочи отчетът за изпълнението на програмата, който бе представен днес при откриването на дванадесетото заседание на  Комитета за наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” (2007-2013 г.) в София. Заседанието бе открито от зам.-министър Валентина Маринова. Тя информира комитета, че се предприемат всички необходими мерки, за да бъдат договорирани и усвоени средствата  по Оперативната програма и поясни, че проектите по всички мерки се оценяват в по-кратки срокове от заложените, а заявките за плащане се разглеждат приоритетно. До края на годината сроковете ще бъдат съкратени до разглеждане в рамките на един месец.

Г-н Франгискос Николиан, началник отдел в ГД “Морски въпроси и рибарство” към Европейската комисия, изрази задоволство, че Управляващия орган е спазил препоръките на Европейската комисия за изпълнението на ОП „Рибарство”, като се има предвид досегашното изоставане по нея. Той отбеляза, че направените промени в нормативната уредба спомагат за ускореното усвояване на средствата по програмата.

На заседанието се обсъди и възможността да бъдат удължени сроковете  за договаряне на ресурса по мярка 2.1. „Производствени инвестиции в аквакултурата“, мярка 2.6 „Инвестиции в преработката и маркетинга на продукти от риболов и аквакултури“ и мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки“ до месец март 2014 г. Срокът по мярка 3.5. „Пилотни проекти“, до се удължава до юни 2014 г., а по мярка 4.1. „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие на МИРГ-овете“ до месец септември 2014 г.

 

Leave a Comment