Цел Едно на Агенцията по храните стават преработвателите

Внасят се продукти с изтичащ срок на годност, които се влагат в производството на стоки и така следите се замитат, обясни шефът на БАБХ Пламен Моллов

Пламен МолловСигурността за качеството на храните започва от местата, където те се правят. Ако преработвателите се следят внимателно, гаранцията, че пазарът предлага качествена стока ще е по.голяма. Това съобщи в предаването „Седмицата“ на радио Дарик изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. По същата тема шефът на БАБХ алармира и за друг проблем – увеличения внос на продукти с почти изтичащ срок на годност, които се вкарват в производствения процес, като по този начин срокът на годност на храните се размива.

„Не е лошо да има стандарти за производството на хранителни стоки, но това не решава проблема с качеството на храните. Не бива да се създава очакване, че тези стандарти сами по себе си ще решат проблема“, каза директорът.

Лично той смята, че контролът е изключително слаб. По това време на годината се засилва и рискът от предлагането на некачествени храни – има струпвания на много хора, повишена покупателна способност, затова се предлагат повече храни със съмнително качество.

По тази причина в продължение на 30 дни се въвежда завишен 24-часов контрол за качеството на храните.

Пламен Моллов отново повтори, че БАБХ ще състави черен списък на фирмите нарушиле, който ще бъде видим от потребителите в новата интернет страница на агенцията, която се разработва като портал. 

„Ефектът ще е много силен и вярвам в действията на такава мярка. Глобите не винаги са достатъчно ефективни и понякога са символични като наказания“, аргументира се Моллов.

Той добави, че ако се въведе подобна мярка, хората бъдат и по-добре информирани. Най-вероятно подобна информация ще се съдържа на сайта на агенцията.

По отношение на големите количества изхвърлени храни и идеите за облекчаване на бизнеса при даряване на храна, Моллов обясни, че подобна мярка ще изисква много голям контрол:

„Трябва да се види дали е годна тази храна. Не бива да се допуска и консумиране на нискокачествени храни от по-бедните, тъй като те не са втора ръка хора“.

Моллов алармира и за друг проблем – увеличения внос на продукти с почти изтичащ срок на годност, които се вкарват в производствения процес, като по този начин срокът на годност на храните се размива.

Leave a Comment