Собственикът на неизолирано жилище губи 43 000 лв. за 25 г.

огън в камината

Над 50% от жилищата се отопляват с твърдо гориво

Всеки 4-ти купувач на апартамент иска да прегледа сметките за ток и парно преди да направи сделка
Над 50 процента от домакинствата в страната се отопляват с твърдо гориво

За 25 години собственикът на неизолирано жилище с лоша дограма може да плати 43 000 лева повече  по сметки за ток и парно. И обратно – ако апартаментът е енергийно ефективен, икономията, която ще направи за същия период, е 43 750 лева. Това обяви днес изпълнителният директор на водеща агенция за недвижими имоти Георги Павлов. Той уточни, че използва 25 години като база, тъй като средният период, през който се притежава един апартамент е толкова.

В последните 3 месеца всеки четвърти купувач на жилище се е решавал на сделка чак след като се запознае със сметките за парно и ток. Ако през зимния период те надхвърлят 120-150 лева месечно, кандидатът се отказва. Ако по някаква причина не е възможно купувачите да се запознаят със стари сметки, то нека внимателно да съберат данни за основните три фактора, съветват от агенцията. Това са изложението на имота, изолацията на сградата и качеството и вида на дограмата и стъклопакета, и как се отопляват съседите. Тези данни ще му дадат почти 100% информация за бъдещите му разходи. Ако жилището не е с южно изложение, не е изолирано и дограмата му е лоша, месечните сметки за отопление могат да достигнат 500 лева.

Глобално през 2012 година жилищните имоти у нас са отбелязали лек спад показва анализът на агенцията. В София нивата демонстрират спад от едва 1.76%, във Варна понижението е по-осезаемо – 2.23%. Цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно с 1.86% и 1.58%.

Според изчисленията на агенцията жилищата днес са два пъти по-изгодни в сравнение с периода 2006 – 2008 г. Месечната вноска по кредит за средностатистическо жилище в страната с площ 60 кв.м в момента възлиза на около 55% от средната месечна работна заплата, докато през 2001 година вноската за същия имот се е покривала с една средна работна заплата.

още данни 

– Общият брой сгради в страната е над 2 000 000, от които над 75 000 са в градовете

– Над 50% от домакинствата се отопляват на дърва и въглища, а на парно – малко над 16%

– Едва 15% от сградите в страната имат външна изолация, а малко под 30% са с енергоспестяваща дограма

– 23% от жилищата в страната са без вътрешна тоалетна

 

 

 

Leave a Comment