Даниела Бобева: Харесвам българската икономика, но тя не работи добре за хората

Повече фирми да се листнат на борсата, препоръча вицепремиерът

Даниела Бобева„Аз харесвам българската икономика. Неин недостатък е, че тя не работи добре за хората“, заяви тази вечер по bTV вицепремиерът Даниела Бобева. В „макро“ отношение икономиката ни стои добре. Имаме под 2% дефицит – нещо, за което доста държави в ЕС мечтаят. Освен това 2013 г. ще завърши с 0.6% ръст, при положение, че за ЕС той е 0.

На „микро“ ниво обаче икономиката не работи достатъчно. Защо – това е големият въпрос, смята Бобева. „В България се прави трудно бизнес“, призна вицепремиерът. „Бюрокрацията и администрацията са много. Администрацията не се е научила да служи на хората, иска те да ѝ служат. Дори има агресивно отношение към тези, които правят бизнес.“ Обръщането на тази тенденция, според Бобева, може да стане като се насърчи бизнесът да стане по-прозрачен. Единият от начините това да се случи това е повече фирми да се листнат на Българската фондова борса.

Вицепремиерът съобщи, че към 30 ноември повечето държавни компании са спазили новите правила, създадени от служебното правителство, да разпръснат капиталите си в по-широк кръг банки. При тях вече е установено, че максимум 22.7% от капитала им стои в една банка. Някои енергийни дружества още не са диверсифицирали средствата си, но това е така, защото техните пари минават през процедура на обществена поръчка, в която като новост е залегнало правило, въведено от кабинета на Марин Райков.

Даниела Бобева отхвърли изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Валутният борд може да падне. „Такова твърдение дори и бивш премиер не би трябвало да си позволи“, коментира тя.

Вицепремиерът посочи, че приема намаления рейтинг на S&P като обективен, тъй като агенцията измерва и политическата среда.

 

Leave a Comment