Коленето на прасе в двора – строго забранено, глоба!

Не може да се продават на пазара животни, отгледани на двора, ако стопанинът няма регистриран животновъден обект

прасета на пазарКоледа ще има, но коленето на прасе в двора е забранено. Който е отгледал животно и иска да го направи на пържоли за Коледа, трябва да го заведе в лицензирана кланица, където да го умъртвят. Това припомниха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). 

24 часа преди прасето да бъде заведено до кланицата, то трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Същото се отнася и ако ще се умъртвява теле или агне. От кланицата „Братя Къртеви“, с. Радиново, Пловдивско съобщиха, че досега не са имали случай стопанин да води прасе или теле, единични животни, за да бъде умъртвено там.

Месо от прасета и телета, заклани при домашни условия, не може да се продава на пазара.кокошки на пазар Същото се отнася и за птици, зайци и други животни. Изключение се допуска само за малките производители и то само ако са регистрирани по Наредба 26 за директни продажби. Фермата им трябва да е призната за животновъден обект.

На общинските пазари за животни не се допуска жива стока, която е без ветеринарно свидетелство. Ако такава бъде засечена от служителите на БАБХ, продавачите ще бъдат санкционирани с 200 до 500 лева в случай, че продават кокошки, пуйки или патици и с 500 до 2000 лева – живи прасета, телета, агнета.

За да търгува безопасно живи животни на пазара, стопанинът трябва да има регистрация на фермата си като животновъден обект. Освен това той трябва да превози стоката в специализирано МПС.

Отглежданите в двора животни не могат да се продават на пазарите, ако стопаните не са регистрирани като животновъди, се казва в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Общинските кметове определят със заповед колко и какви животни могат да се отглеждат в частните имоти за лична консумация.

На пазарите могат да се продават яйца само ако температурата е под 18 градуса.

2 Comments

  1. Гошо каза:

    Василе, не ти казва кметът какво можеш и какво не можеш да гледаш, а онези продажни политици, които срещу пари гласуват лобистки закони в полза на големите производители, които им плащат. И си викат нашите политици „Да го духат бедните…“

  2. vasil vasilev каза:

    Не знам дали продавачите на живи животни- гълъби, кокошки и други подобни на пазара в с. Долни Богров,до София,в неделя, имат такива ветеринарни документи. Пък и кмета ще ми нареди какви животни и каква бройка да си отглеждам в двора!? Пълни простотии.

Leave a Comment