Две частни компании държат над 1.2 млн.дка земеделска земя

Държавата, Ромфарм и Уинслоу или Винпром Пещера са в челната тройка

изорана ниваНова карта на собствениците на земеделска земя начерта 2013 г. До пролетта подредбата на трите най-големи беше – държавата, Ромфарм компани и Адванс терафонд. След тях се подреждаха Серес, Омега Агро инвест и Агро финанс.

Обработваемата земя на България е около 36 милиона декара. От тях държавата притежава около 600 000 декара, а общините 1.2 милиона. Данните са приблизителни.

През август т.г. фармацевтичното дружество Ромфарм компани, което притежаваше около 650 000 декара, закупи фонда за земеделска земя Серес и така увеличи собствеността си до 900 000 декара.

Към днешна дата Уинслоу ленд инвест притежава около 332 000 декара, с което стана третият най-крупен собственик в страната. Забележителното е, че компанията на братята Иван и Яник Мекушини (лекар и програмист) държаха едва 31 000 декара в началото на годината.

Окрупняването на портфейла на Мекушини започна през пролетта на 2013 г. На 21 май Винпром Пещера обяви, че се отказва от инвестициите си в земеделска земя и продава активите си на компанията на Мекушини. Така стана ясно, че Омега Агро инвест ЕООД – фирмата на винпрома, прехвърля 160 000 декара на Уинслоу ленд инвест. Управителят на Омега Агро инвест Борислав Петков пък стана изпълнителен директор на Уинслоу.

В края на октомври Уинслоу, в което според Търговския регистър 99% се притежават от Мекушини и 1 на сто от адвокат Стефан Кючуков, започна да изкупува дялове на съдружниците в Агро финанс. Най-големите акционери там бяха Кооп Инвестмънт (44.36%), Е. Миролио 22.07% и Никкомерс 01 – 16.8%. Агро финанс притежава около 141 000 декара, които са предимно в районите на Враца, Плевен и Монтана. 97 процента от земята се отдават под наем и аренда, а средната рента за тази година достигна 39 лева/декар.

Към днешна дата Уинслоу притежава 84.44% от Агро финанс, като отпреди месец е отправило и търгово предложение към останалите акционери. Ако дружеството на Иван и Яник Мекушини изкупи към 95% от акциите, би могло да се отпише от фондовата борса, така както миналата година направи ЕВН България, например.

(Братя Мекушини са известни като строителни предприемачи. Те създадоха жилищен комплекс в Уинслоу гардънс в Манастирски ливади в София, притежават инвестиции и в Банско.)

Тези дни стана ясно, че фирмите „Солатер“ ЕООД и „Орбиас“ ЕООД, съответно собственост на Антон Щерев и Атанас Петров, искат да получат контрол над „Уинслоу ленд инвест“. Двамата са и основателите на Винпром Пещера. Новината е изтукла от Комисията за защита на конкуренцията, към която е отправено съобщение за концентрация, съобщава „Капитал дейли“. Не става ясно какъв дял искат да придобият точно, но по-важното в случая е, че става въпрос за дял, позволяващ контрол над компанията.

През 2013 г. Борислав Петков неведнъж обявяваше в свои интервюта, че земеделската земя вече не е атрактивна инвестиция и че растежът на цената е силно забавен и дори се е върнал назад. Пред „24 часа“ Петков посочи, че нивите се търгуват за 350-450 лева за декар и това е реалната цена. В същото време изчисления на Инвестор показаха, че Уинслоу ленд инвест придобива Агро финанс АДСИЦ срещу 575 лева/декар. По темата за мораториума върху продажбата на ниви на чужденци, Петков зае твърдата позиция, че ограничението трябва да отпадне.

Наскоро проф. Герт ван Дайк от Холандия съобщи в своя лекция в Пловдив, че земеделската земя става все по-търсена като база за производство на храни и с оглед на очертаващия се недостиг на хранителен ресурс в световен мащаб. Фирми, дори и правителства, вече са изкупили терени, които се равняват на територията на цяла Франция плюс части от Испания, заяви проф. Дайк. А в същото време Борислав Петков, който е и председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, не се умори да информира, че у нас тенденцията е обратна – земята не се търси, цената ѝ пада.

Проучвания на „Капитал дейли“, публикувани преди по-малко от месец показват, по наистина косвени знаци, че зад фасадата на Уинслоу стои по-силният играч – Винпром Пещера.

В подкрепа на това фермери от Пловдив твърдят, че бизнесът със земя на Омега Агро инвест – едноличното дружество на Винпром Пещера, е стартирал именно чрез закупуване на комасирана земя от братя Мекушини. Други земеделци от района на Първомай пък обясняват, че най-голямата компания за алкохол в страната продължава да изкупува от местните наследници земеделски земи.

 

 

Leave a Comment