Български ли са българските зеленчуци? Търговска верига налага чужди сортове

Ние сме били градинарите на Европа, нашите сортове са по-добри, твърди управител на фирма за производство на български семена
Ради Радев

Ради Радев

Популярна търговска верига налага вносни сортове зеленчуци. Как? Хипермаркетът подписва договорите за доставки с производители, а сред условията е и това зеленчуците да са от точно упоменати в документа сортове. Сред тях няма нито един български. Ето така западните вериги ни налагат чужди вкусове и изместват традиционните български сортове. Това съобщи Ради Радев, управител на пловдивския завод за производство на разсади на фирма „Полимекс“.

Заводът създава разсади по поръчка на клиентите, които осигуряват и семената. Ради Радев твърди, че

повечето производители носят в завода вносни сортове

– холандски, японски, сръбски и други.

куртовска капия

Куртовска капия

Според него има само 4 наши сорта, които са

Зеле Кьосе

Зеле Кьосе

незаменими и вносните не мога да ги изместят. Това са Куртовската капия, българският розов домат, зелето Кьосе и Старозагорският праз Камуш. Големият проблем на зеленчукопроизводството е, че почти няма развито семепроизводство на български сортове.

„Когато се повдигне въпросът, че в българските магазини трябва да има български плодове и зеленчуци и в родните консерви да са вложени родни суровини, става интересно“, смята Радев.

розови домати

Розовите домати са стар български сорт

Това, че даден зеленчук е произведен в България, не значи че е български.

На пазара може да видите пипер Слонско ухо, чужда селекция, но произведен у нас и прочутата ни Куртовска капия 1619 – наш сорт, но отгледан в Турция.

„Българските сортове са по-предпочитани от производителите, защото са селектирани според вкуса на българина. Те са по-устойчиви на заболявания и се търсят“, твърди Иван Филипов, управител на „Биосем България“. Фирмата произвежда биологични семена на зеленчуци в землището на село Стряма, Пловдивско от 10 години. Освен че създава размножителен материал от познати стари сортове, предприятието утвърждава и нови сортове.

Праз Камуш

Праз Камуш

„Имаме редовни клиенти, които купуват Сиврия, Куртовска капия, Златен медал, Чорбаджийски – от пиперите, Идеал, Триумф, Биволско сърце, Червен едър и Розов едър – от доматите, както и създадените от нас Сабрина, Джесика, Ванеса, Биосем България. От краставиците се търсят родните Гергана и Тимур – къса краставица.“

Иван Филипов вярва, че българските сортове имат бъдеще. „Ние сме били градинарите на Европа.

Израел е разработил селекциите си на база на старите български сортове“,

обяснява той.

Цената също не е за пренебрегване. Българските семена са около 10 пъти по-евтини, даде пример със сортове домати Иван Филипов. При някои вносни хибриди цената на едно семе надхвърля 2 лева, докато родните са по 20-30 стотинки.

 

2 Comments

  1. MARIQ каза:

    koi kazva 4e sqva bg semina……
    daji tazi 4ystka ne e kyrtovska kapiq koqto e na kartinata po gore
    tovaeot bratqta sarbi…..
    istenskata 4yshka se sqvashe prez 90 g

  2. vasil vasilev каза:

    Купувайте само българска стока, български сортове зеленчук.

Leave a Comment