Как празнуват Коледа по света

Идва Коледа – един от най-светлите християнски празници и милиони хора по света се подготвят да го отпразнуват. Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност. Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век, пише profit.bg.

Как празнуват Коледа по света

Как празнуват Коледа по света

А ето и как отделните държави по света празнуват Рождество Христово.

Австрия
По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце – талисман.Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет. Иначе прасенцето талисман, изработено от пластмаса, кадифе, калай и бронз, служи за украса на коледната елха. Понякога то приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

Великобритания
Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки. В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти. Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

Холандия
От векове насам Синтер Клаас (Дядо Коледа) идва от Испания по средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици – до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма…. И всичко това при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет – той носи подаръци за лошите деца.

Италия
На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак, която служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24-и и е предшестван от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25-и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

Как празнуват Коледа по света

Как празнуват Коледа по света

Испания
Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 часа на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ. Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска – в Северна. Общото и на двете места е обилното, хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

Германия
Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети – гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща.

Франция
В празничната коледна вечер около елхата с събира цялото семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети, закупени специално за случая – миди, охлюви, сьомга, гъши пастет. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция, ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Аржентина
В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците. Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Дядо Коледа

Дядо Коледа

Бразилия
Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично. В началото на декември всеки член от семейството избира „таен приятел“. Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Египет
В Египет Коледа се празнува на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Индия
Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите. На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.

Китай
В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава „Старият Коледен човек“. Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Португалия
Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

Гърция
Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде постно – ошав, баница, щрудел, боб. В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техния Дядо Коледа. В Гърция – страната със силни традиции в корабоплаването, коледната елха си съперничи с коледно корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома. Традицията, свързана с коледното корабче, е по-разпространена из гръцките острови, но има последователи и в континенталната част на страната. От 1999 г. в центъра на Солун – втория по големина гръцки град, се издига огромна метална конструкция с формата на тримачтов кораб. В съседство до него е и градската коледна елха. Според гръцки етнолози обаче коледното дръвче не трябва да бъде пренебрегвано. Има доказателства, че в антична Гърция около Нова година елините са използвали украсени клончета в домовете си. Те се срещат също през V век, както и по време на Отоманската империя.

Leave a Comment