Цветелина Бориславова купува най-личната ябълкова градина на България

Инвестиционен фонд „Сиесайеф“ ще закупи насаждението от фирма на Българо-американската кредитна банка

Цветелина БориславоваИнвестиционният фонд „Сиесайеф“ на Цветелина Бориславова е подал уведомление до Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да закупи най-голямата ябълкова градина в страната – край село Динк, Пловдивско. Насаждението е наистина огромно – 1760 декара и се намира в землищата на Динк, Дълго поле и Граф Игнатиево, съобщи в. „Преса“.

„Сиесайеф“ ще закупи градината от „Съни епъл“. Фирмата продавач е собственост на Българо-американската кредитна банка.

Насаждението бе създадено с финансовата помощ на предприсъединителния фонд САПАРД и с изтеглен кредит от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) през 2004 г. Нейни собственици бяха Би Ви индъстри, плюс още две свързани фирми, едната от които е на Петър Драшков, брат на някогашния зам.-председател на ДАНС Иван Драшков.

Заради необслужван кредит, БАКБ пое контрола върху ябълковия масив през 2010 г.

През декември 2010 г. банката сключи договор за управление на насаждението с фермера Красимир Кумчев, който е най-добрият експерт по отглеждането на ябълки в страната. През 2011 г. Кумчев подходи драстично към занемарения масив – започна жестока резитба на подивелите дървета, които стигаха височина до 7 метра. Така фермерът възстанови градината и приложи правилните агротехнически мерки, за да вкара масива в добро плододаване. На края на година фирма „Агропродукт груп“ на Красимир Кумчев, отчете добив от 3200 тона. От банката признаха, че дотогава най-добрите резултати не са надхвърляли 900 тона годишна реколта.

АгроПловдив потърси Красимир Кумчев за коментар и ето какво каза той в блиц интервю за нас:

Красимир КумчевМасивът е в най-добрата си възраст, не бива да се изкоренява

Здравейте г-н Кумчев! Сигурно си спомняте ябълковата градина край Динк? Днес съобщиха, че инвестиционен фонд на Цветелина Бориславова има намерение да я закупи. Какво мислите за това?

Много добре си спомням градината – най-голямата в страната, друга като нея няма. Радвам се, че преди две години успях да я възстановя и да я вкарам в плододаване. Беше трудно, но се справих, а реколтата през 2011 година се оказа превъзходна.  

След това обаче Българо-американската кредитна банка не продължи договора си с вас. Защо?

Право на всеки собственик е сам да решава какво да прави със собствеността си. Имахме преговори с банката, не стигнахме до общо решение и се разделихме.

Информиран ли сте за състоянието на градината сега?

Аз лично не съм проявявал интерес, но колегите често ми говорят за масива. От тях знам, че около 80 процента от добивите са с ниско качество и отиват за преработка. Нормално е да се случва обратното – само 20 на сто да се насочват към консервните предприятия. Доколкото знам до момента са се сменили 3-4 екипа. Градината е огромна и има нужда от професионални грижи. Дръвчетата в нея раждат 13 сорта ябълки, а всеки от тях е със специфични изисквания. Не е лесно са управляваш масив с такива мащаби, а ако нямаш достатъчно опит, резултатите са трагични.

Според вас има ли още живот в градината или е по-добре да се изкорени?

Ще е престъпно да се изкорени. В момента ябълките са на 9-10 години. Тоест, те са в разцвета на възрастта си. Нормално е да се експлоатират до 20, дори 25 години. 

 

Leave a Comment