Почти 50% искат предсрочни избори

шахматна дъскаАко вотът беше днес, в Народното събрание щяха да влязат БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура и Реформаторския блок

Почти 50% от българите – 48,6%, искат предсрочни парламентарни избори. Против тях са 26,9%. Не могат да преценят кое е по-правилно – 24,5%.

Това показва проучване на Института за модерна политика, направено в периода 12-17 декември 2013 година.

При избори днес БСП ще получи 21,2% от гласовете, ГЕРБ 21.0%, ДПС 4.8%.

Движението на Бареков, заедно с ВМРО и Земеделския съюз, получава подкрепата на 5% от общия брой на анкетираните. Тествани поотделно, движението на Бареков получава 3,5% (което сочи потенциал и за самостоятелно влизане в парламента), а ВМРО 1,3%.

Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и други) регистрира 4,8% от общия брой на респондентите. В предходното изследване двете политически конфигурации – „България без цензура“-ВМРО-ЗНС и Реформаторски блок – бяха с разменени позиции.

Паритет се регистрира между двете националистически партии – „Атака“ и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на анкетираните.

Така в Народното събрание щяха да влязат пет партии: БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура /плюс ВМРО и ЗНС/ и Реформаторският блок.

24,3% от анкетираните искат предсрочни избори незабавно, сочи още социологическото изследване. 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през месец май догодина. Значително по-малък брой от анкетираните иска предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Общо 57,3% от анкетираните са декларирали готовност да отидат до урните. Всеки пети (20,7%) твърдо не би гласувал, а 22,1 заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.

 

Leave a Comment