Щайгите на тържища и пазари с етикет откъде е стоката

Баркодовете на стоките ще могат да бъдат проверявани по телефона

тържището до ПървенецЗадължителни етикети ще има от тази година на опаковките на земеделски стоки при тържищата. Идеята е на аграрния министър проф. Димитър Греков, цитиран от в. „Преса“.

Етикетите ще съпътстват също и щайгите на пазарите. Идеята е потребителите да са наясно кои плодове и зеленчуци са български, кои са от внос и откъде е вносът.

В момента при тържищата тази информация не е видима. Единствено българските продукти се съпътстват от етикети за произход. За останалите търговците информират устно. Не са редки случаите, когато турски и гръцки стоки се представят за български.

Според министър Греков новото изискване ще увеличи шанса на родните зарзавати и плодове, тъй като българинът ги предпочита. Той посочва, че е добре върху щайгите с български продукти да се посочва чрез етикета земеделския производител и землището на стопанството му.

„Докато върху всяка опаковка няма партиден номер, не може да се направи с показания документ и проверките които извършваме“, обяснява Едуард Стойчев от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Министър Греков не говори за въвеждане на изискването при кашоните да има информация за цените. Вероятната причина за това е динамиката на обявения ценоразпис, който в рамките на един ден може да се промени няколко пъти. Количеството закупена стока също влияе на цените.

Очаква се през тази година по инициатива на Българската търговско-промишлена палата да бъде пуснато и безплатно мобилно приложение за телефони. Чрез него всички български баркодове ще може да се проверяват в реално време.

Leave a Comment