ЕК иска 2-годишна забрана на 3 инсектицида, вредни за пчелите

Европейската Комисия смята да предложи на страните-членки въвеждането на двегодишна забраназа използването на три

пчели

Опазването на пчелите стана приоритет за ЕК

неоникотиноидни пестицида, които се свързват с измирането на пчелите. Това са имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин. Предложението за забрана на химичните вещества и препарати се очаква да бъде представено официално до няколко седмици.

Българският евродепутат от Групата на ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел заяви, че приветства намерението на Комисията. Тя привлече вниманието на Европейска комисия към вредните за пчелите инсектициди още през май 2012 г. , когато отправи въпрос относно неправомерното пръскане на селскостопанската продукция с отровни препарати, допринасящи за тяхната смъртност. Тогава Комисията увери евродепутата, че започва наблюдения върху инсектицидите и ще вземе решение по въпроса след окончателното приключване на прегледа.

На 30 януари българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП подписа отворено писмо до комисаря по здравеопазване Тонио Борг, с което 86 евродепутати настояват за прилагане на принципа на предпазливостта чрез пълна забрана за използването на трите инсектициди.

„Пчелите имат изключително важно значение за запазване на биоразнообразието. 84 % от растителните видове и 76 % от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване. Най-сериозният проблем пред европейското пчеларство е свързан със загубата на пчелни семейства. До голяма степен това е свързано с неправомерното пръскане с некачествени и силно отровни препарати на селскостопанските култури и овошките. Време е наистина да действаме решително за справянето със ситуацията”, коментира Мария Габриел.

 

Leave a Comment