Агрозастраховането в САЩ? Гениално е!

Малка група фермери получила наскоро специална покана от американското посолство, научи Агро Пловдив. На избраниците била направена презентация на американския тип застраховане в земеделието. Схемата на САЩ е гениална и изключително проста, коментира пловдивският агроексперт и управител на „Агропродукт груп“  Красимир Кумчев, който е бил сред поканените.

В САЩ не застраховат продукцията срещу природни бедствия. Не застраховат и добиви от декар. Единствените полици, които компаниите сключват, са за годишните доходи на фермерите. И в тези договори държавата участва активно. В смисъл – подпомага финансово земеделските си производители. Но нека дам реален пример как става това, предложи Кумчев.

Застрахователят получава копия от данъчните декларации, подадени от конкретния земеделец в последните 10 години. В тях са посочени различните доходи, които фермерът е получавал през десетилетието. За база на застраховането се взима, забележете, най-високият. Да кажем, че е 1 милион долара. Американският земеделец може да реши да застрахова 50 процента от доходите си, може 20, 10 или 100 на сто – негова воля. Застрахователната премия е строго фиксирана на 10 процента (у нас варира между 5 и 20 процента) върху полицата. А това означава, че застраховката ще струва 100 000 долара, в случай, че агропроизводителят избере да обезпечи най-добрия си доход на 100 процента. Политиката на САЩ към земеделския сектор е силно протекционистка. От цялата сума, държавата поема 60 %, т.е. 60 000 долара. За фермера остава да плати 40 000.

В случай, че застрахованото стопанство приключи годината с 800 000 приходи, застрахователят му  изплаща 200 000 отгоре. Ако през фермата е преминал Санди, ако градушка е обрулила всичко на земята, ако близката река е направила потоп върху нивите на застрахования и той не е получил и един пробит долар, застрахователят брои 1 милион долара. Брои, и фермерът заминава да празнува Коледа.

Защо този застрахователен модел е гениален?

Първо, той изключва криенето на данъци, изброи Красимир Кумчев. Селскостопанският сектор излиза пред прожектора и това му харесва. Той обявява дори и спечелените центове, за да получи възможно най-добрата застраховка.

 

Leave a Comment