Заради липсата на сняг и сушата цената на зърното може да скочи

Липсата на сняг по полетата и сегашните климатични условия в България са предпоставка за това реколтата от зърно тази година да е по-малко. Това е предпоставка за увеличение на цената му, смята шефът на Софийската стокова борса Васил Симов.
Политическата обстановка в чужбина също била важна – например протестите в Украйна, която е много силен производител на зърно. Тези два фактора могат да повлияят на цената на зърното и да я повишат, подчерта Симов.

Васил Симов

Васил Симов

За останалите основни храни нямало основание да се очаква, че ще поскъпват през тази година. Симов уточни, че 2013 г. започнала с високи цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа, които след това непрекъснато падали. При слънчогледа два пъти, за пшеницата и царевицата – между 20 и 30%.

Тази тенденция явно продължава и в момента и ако екстраполираме тези данни, може да се предполага, че през 2014 г. цената ще остане относително ниска в сравнение с 2011 и 2012 г., обясни Симов. По данни на Световния съвет на зърното и организацията по прехраната ставало ясно, че производството на хранителни продукти през тази година ще продължи да е на високо. При условие че консумацията расте с по-малки темпове от производството, може да се предполага, че няма основание цените да растат, подчерта Симов.

Оставал преходен остатък при зърнените култури, при месото и продуктите от животински произход. Произведената продукция щяла да бъде относително голяма, като се запазват равнищата на по-ниско потребление.

Цените на тези продукции също така се повлияват от котировките на енергоносителите и петрола, допълни Симов.

Според него 2014 г. ще е по-тежка от миналата година в борсово отношение, защото имало притеснения от политическата обстановка в страната. За борсата и търговията е добре, когато политическата обстановка в страната е спокойна, каза Симов. Когато имало сътресения на политическия фронт, на икономическия не можело да се случи нищо добро или по-добро от миналата година.

Leave a Comment