Изнесохме 4500 тона царевица за Китай

Земеделското министерство подготвя споразумения за още 14 селскостопански продукти

царевица4500 тона българска царевица е експортирана за Китай от май до декември 2013 г. Износът стана възможен след подписването на двустранен протокол между българското и китайското правителство, който регламентира условията по него, съобщи „Капитал дейли“. Той е бил парафиран през май 2013 г. и официално подписан през декември.

Нашата реколта от царевица през миналата година е била почти 2.6 милиона тона, а преходният остатък – 227 000 тона, по данни на Националната служба по зърното. На фона на общото количество, износът към Китай не е съществен, но е важна стъпка към огромния източен пазар.

В момента се готви износ на 30 хил. тона, който ще бъде осъществен в края на януари.

Фирмите, които искат да изнасят царевица за страната, трябва да бъдат включени в регистъра на одобрените предприятия. За да бъде добавена в него, всяка компания трябва да подаде заявление до Агенцията по храните.

И преди подписаното споразумение износът на земеделски стоки за Китай е бил възможен. Така например през миналата година в Китай са изнесени 160 тона черен слънчоглед и 353 тона шарен слънчоглед. При липсата на протокол за фитосанитарните изисквания обаче пратката може да не бъде допусната в страната, ако не отговаря на местните изисквания. Подписаният протокол описва подробно изискванията, които българските фирми трябва да спазват, и има предварително одобрение на износителите.

От земеделското министерство съобщиха, че в момента се водят разговори с китайските власти за подписване на споразумения за износ на други 14 селскостопански продукта. На този етап е е ясно колко от тях ще бъдат одобрени, нито когато евентуално ще има двустранен протокол за фитосанитарните изисквания.

Leave a Comment