Аз съм добър работодател, аз съм Гергов

Бойко е силен човек и някой ще му диша праха, прецени пловдивският бизнесмен

„Бизнесът е на изчезване. Гледам фабриките – изпокъртени, затворени, а там са работили хора. Не може бизнесът да е виновен за това, което се случва в страната,“ каза пловдивският бизнесмен Георги Гергов в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия.

Затворих телевизията, защото не мога да издържам. Нямам пари. Инвестирал съм в нея 18 милиона и повече нямам“, отговори собственикът на международния панаир на въпроса за Нова българска телевизия, която спря да излъчва на 7 ноември. Той уточни, че ще се опита да продаде медията. Като няма бизнес – няма приходи, посочи Гергов и даде пример с панаира. Преди кризата (и преди приватизацията на изложението – б.р.) при тройното управление приходите от панаира са били 40 милиона, а заетостта 100%. Сега приходите са 5 милиона. „Не мога да обърна водите на Марица“, мотивира се Гергов.

„Но аз съм добър работодател, доколкото мога да бъда в тази ситуация“, подчерта събеседникът на Диков. Той информира, че има 3000 работника, на които редовно плаща заплати. Няма задължения към държавата и редовно си обслужва кредитите. От строитГеорги Герговелство на пътища има да получава още 15 милиона лева от държавата, които по договор трябва да се преведат до края на месеца.

 

„Гергов не е пред фалит“, оповести бизнесменът. Репликата дойде след темата за ЦУМ. Той посочи, че се е бил разбрал с ГЕРБ в големия магазин да се настани Националния исторически музей, но времето не стигнало. Партия ГЕРБ предала властта. Пловдивският бизнесмен се договорил с правителството на Бойко Борисов и за варненския „гьол“, но и там нещата не успели да се довършат. „За ЦУМ имах 50-60 милиона евро кредити, останали са 15 милиона – почти се е изплатил“, посочи бизнесменът, който по време на разговора не каза нито една сума по-малка от милиони. Като в някои случаи съвсем на едро споменаваше парите. „15-20 милиона“, казваше Гергов на ангро сякаш 5 милиона разлика са нещо дребно.

„Нали са на власт твоите хора? Защо не вземат ЦУМ“, запита свойски водещият. „Какво значи „мои хора“? Не мога да го подарявам. Искам за ЦУМ колкото ми дадат. Може да не го купят, може под наем да го вземат…“, предложи червеният бизнесмен.

„Нямам за какво да се оплаквам, но всяко нещо си има цена“, отговори на въпроса как се чувства Гергов. „Не е леко да държа предприятието над водата. Но нямам право да се предавам, няма да мина на задна скорост. Амортизиран човек съм. На инсулин съм. Но на всяко 20-то число си плащам лихвите към банката, а на всяко 30-то заплатите на работниците.“

„Фалирам съм два пъти, но не съм се предавал“, продължи ентусиазирано гостът на Диков. „Но защо не се откажеш, щом ти влияе зле“, невинно попита водещият. „А ти защо се премести от Канал 3 в Нова телевизия“, върна му въпроса Гергов. И поясни, че е наблюдавал напрежението на Диков, когато се подготвял за предаването. „Всеки гледа Сашо Диков и се чуди как успява. Това е защото си Диков. А аз съм Гергов“, обясни ситуацията бизнесменът пред ококорения журналист.

За Бойко Борисов председателят на пловдивското ръководство на БСП каза, че силен човек и някой ще му диша праха.  „Трябва да се уважава, трябва да се почита. Позицията на ГЕРБ трябва добре да се анализира“, смята областният председател. Според него Станишев и Борисов трябва да седнат в парламента и да обменят информация.

За „Южен поток“ Георги Гергов каза, че руската страна не го е информирала като почетен консул на Русия. Той призна, че има руско гражданство и на практика има двойно гражданство. Затова не се кандидатира за депутат, пък и мисли, че неговото място не е в парламента.

Поканен да даде съвет на Сергей Станишев, Гергов каза: Аз и на другаря Станишев съм му казвал, че в последната година и половина няма грешен ход. Да направи следващата стъпка правилно.“

Leave a Comment