Ранното главесто зеле е готово през май, ако се засее януари

Приходите от декар ще са от 700 до над 2000 лева
зелка за износ

„Ей това е зеле за изложба“, показа млад работник на „Агропродукт груп“ миналата пролет

В края на януари и в първата десетдневка на февруари производителите на ранно главесто зеле трябва да засеят семената в оранжерии или полутопли парници. За да не се изтегли разсадът, не трябва да се избързва със сроковете на сеитба. Нормата е 5 грама семена на квадрат, а засяването е редово. Добре е да се знае, че семената запазват качествата си до 5 години.

След появата на първия същински лист разсадът се пикира или направо в парника на разстояние 6/8 см, или в торови саксийки. Поддържа се оптимална влажност и температура 18-20 градуса, като трябва да се осигури максимална осветеност в съоръжението. 

На много места градинарите прибягват до производство на гъст разсад поради липса на възможности за пикиране. В такива случаи семената се засяват по-рядко, по 3—4 г под една парникова рамка.

Засаждането на постоянно място се извършва през март, но ако семената са заложени по-късно, срокът може да се изтегли до месец май.

Изнасянето на разсада на открито трябва да става след като опасността от продължително понижение на разсад на зелетемпературата за дадения район е преминала. Преди изнасянето разсадът се закалява, за да може да понесе неблагоприятните температурни условия без смущение. 

За отглеждане на ранното главесто зеле са подходящи схемите на засаждане 60 х 40, 75 + 45 + 45/30 , 80 + 80 + 40/30 и 100 + 60/30 см.

Площите се подготвят с есенна оран и пролетно култивиране. Преди засаждането те се фрезуват на дълбочина 10-13 см. Добри предшественици за зелето са картофите, краставиците, бобовите култури. Растението реагира много добре на наторяване с оборски тор. В селата, където се топлят с дърва, изсипват пепелта в двора, където ще засаждат зеленчуците. Тя е богата на калий, манган и бор.

По време на вегетацията в зелевата градина се поддържа влажност 80% от ППВ. Растенията се окопават 2-3 пъти.

На втория месец след засаждането, диаметърът на листната розетка  е около 50 см. При ранните сортове образуването на зелката започва по-рано и завършва в по-кратък срок в сравнение със средно ранните и късните сортове. Интензивното „свиване“ на главата на зелката става след окончателното развитие на листния апарат. От поникването до образуването на зелките са необходими 110-115 дни.

Реколтата от така отгледаното ранно зеле обикновено се прибира в края на май и юни. Средните добиви са между 2-2.5 тона от декар. В момента зеленчукът се продава по 25-30 ст./кг на тържищата. Ако те се запазят през юни, приходите от декар ще са над 700 лева. 

Миналата година от „Агропродукт груп“ се похвалиха пред АгроПловдив с приходи от 2750 лева от декар ранно зеле. 

Leave a Comment