Досието „Буда“: „Пълна глупост“, изригна Бойко Борисов

Защо не публикуват отказа ми за сътрудничество, възмущава се премиерът
Бойко Борисов

Бойко Борисов като агент Буда

„Това е пълна глупост!“, заявява премиерът Бойко Борисов пред в. „Преса“ по повод публикуваната от сайта „Биволъ“ информация,  че премиерът е бил информатор на някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност-ЦСБОП с псевдонима „Буда“.

„Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет“, посочва Борисов.  Премиерът е убеден, че този документ излиза сега, за да „изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо“. Според него в основата на тази избирателно поднесена в сайта информация е „Слави Бинев и кръгът „Банкя“, сиреч Иван Костов.

„Когато сайтът „Биволъ“ публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия – отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види“, призовава още Борисов.

През уикенда „Биволъ“ публикува досие на Б. Борисов, според което той е бил вербуван от службите през декември 1996 г. Агентурното му име е било Буда. Вербовката е осъществил  Младен Георгиев по времето, когато той е работил в ЦС БОП. От около 5 години Георгиев е главен секретар на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Офицерът, който пише рапорта с предложението, е не друг, а Младен Георгиев – сегашният главен секретар на ДАНС и бивш директор на охранителната фирма на Бойко Борисов “Ипон”. Младен Георгиев настоява Бойко Методиев Борисов да влезе в обсега на службите заради “декриминализиращото му поведение” и контакти с хора от сферата на престъпността. Рапортът е утвърден от скандалния бивш зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов, както и от легендарния шеф на “Вътрешен терор” Спас Спасов.

Leave a Comment