Миньорите заплашиха със стачка заради решението на Плевнелиев за ВЕИ централите

Миньорите заплашиха със стачни действия заради решението на Росен Плевнелиев да сезира КС за въведената преди месеци такса за ВЕИ. Това са потвърдили от браншовия синдикат към КТ „Подкрепа”. Според техни представители, ТЕЦ-овете не работят и не ползват въглища, когато има слънце, заради скъпия ток на зелените електроцентрали. Това пряко удря заетите в мините и те ще протестират, ако искането на Плевнелиев мине в КС.

Миньорите скочиха срещу решението на Плевнелиев за ВЕИ централите

Миньорите скочиха срещу решението на Плевнелиев за ВЕИ централите

ТЕЦ-овете са буфер и когато „има слънце“, те се спират. Това пряко засяга миньорите и затова те ще протестират. Затова слънчевите и вятърни електроцентрали трябва да заявяват предварително какво ще произвеждат.

От синдиката твърдят, че в други европейски държави има дори по-радикални мерки срещу скъпата зелена енергия, а в България това умишлено е било изпуснато при прилагането на европейското законодателство и съответно е донесло проблеми.

Във ВЕИ сектора трябва да се сложат някакви ограничения, защото така безконтролно да се присъединяват мощности в системата, в един момент ще доведе до това, че самата система ще изгърми, защото другите мощности, които не зависят от вятър, слънце и т.н., няма как да издържат.

Leave a Comment