Зърнопроизводител №1 Светослав Илчовски свидетел в съда

Фермерът първо потърси политически чадър от бившия депутат на ГЕРБ Димитър Аврамов, но после разбра, че опеката ще му излезе скъпо и сигнализира ДАНС
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски

Най-големият зърнопроизводител в страната Светослав Илчовски бе основен свидетел вчера в делото срещу изгонения от ГЕРБ бивш депутат Димитър Аврамов. През юли 2012 г. Аврамов бе заловен с белязани 50 000 лева, които е получил от човек на „Октопод инвест холдинг“ – фирмата на Илчовски.

Историята е с предисловия. Светослав Илчовски установил, че бившата вече директорка на областната земеделска дирекция в Монтана Зорница Александрова отписва земеделски земи, които се обработват от него. Фермерът подал сигнали до БОРКОР и до Министерството на земеделието и храните, но никой не реагирал на тях. През юли две от арендаторските фирми „Светослав Илчовски“ от Кнежа и ЕТ „Екатерина Йорданова „ МАТ – ГЕР от Вършец се сбиха за реколтата на рапичен блок в местността „Жидовица“. Жътвата бе осигурена с полицейска охрана.

По това време Илчовски разбрал, че трябва да си реши проблем със земите. Обърнал се към адвоката си Владимир Чернев. Той на свой ред се свързал с депутата Димитър Аврамов. Народният представител обещал политическа защита  „срещу 60-70 хиляди в брой“, поискал и 3000 декара земя. (Илчовски обработва ежегодно между 1 и 1.5 милиона декара – б.р.)

По-късно станало ясно, че Димитър Аврамов няма намерение да се задоволи с получените пари. Депутатът

Димитър Аврамов

Димитър Аврамов

изпратил общинския съветник от Плевен Методи Петков да поиска от Илчовски още 50 000 лева. Фермерът схванал, че изнудването може да продължи дълго и потърсил приятел от ДАНС. В Агенцията за национална сигурност обяснили, че трябва да използват СРС-а, за да заковат депутата-изнудвач. Така, след уговорена среща за предаването на сумата от 50 000 лв., служител на зърнопроизводителят потеглил с автомобила си към мястото. Той бил окичен със СРС за подслушване, носел и белязаните пачки. Междувременно по пътя куриерът с парите бил спрян от двама служители на КАТ. Без да знаят, че шофьорът в момента е като антена на ДАНС, катаджиите без късмет си измислили някакво нарушения. Служителят бързал да изпълни секретната операция и затова без да се пазари дал на фуражките 60 лева.  Те ги приели, а после не е ясно колко листове с обяснения са изписали и дали са още на работа в системата. Служителят на Дичовски предал парите, а вечерта на същия ден от ДАНС посетили Аврамов в дома му.

Именно за тази история даде показания зърнопроизводителят вчера. На първото заседание на делото миналата година той не се яви, но вчера е бил в съда и е отговорил на въпросите.

1 Comment

  1. Цветан каза:

    Здравейте,продавам земеделска обработваема земя. Два парцела с обща площ 6.732 дк. Намира се между Криводол и с. Ракево- в землището на Криводол

Leave a Comment