Калифорнийските червеи – жребците на младите фермери

Над 85% от одобрените проекти по мярка 112 ще са за фермите с червените твари
фермери от Пловдив пред фонд "Земеделие"

Първият ден при откриване на мярка 112, дирекцията на фонд „Земеделие“ се оказа окупирана …. още от предишния ден

Изтекоха 25 дни от затваряне на мярка 112 за младите фермери. Мярката бе финансово орязана, което оряза автоматично и броя на фермерите с шанс да се класират. Очаква се общо 400 проекта да бъдат одобрени, а щастливците да получат по 25 000 евро. От земеделското министерство не са съобщили колко са кандидатствали, но сме готови да се басираме, че са поне 10 пъти повече отколкото тези, които ще бъдат одобрени. Бюджетът по мярката е едва 10 милиона евро.

Но какво се очертава като преобладаващи инвестиции на младите фермери? Какво ще произвеждат, по кое са запалени?

По неофициална информация от фонд „Земеделие“ 85-90% от проектите с шанс да спечелят безвъзмездните 25 000 евро са за създаване на ферми за калифорнийски червеи. Точно те вървят напред с точките и изпреварват мераклиите да създават овощни градини, лозя, зеленчуци и стандартни животновъдни ферми.

С критериите за оценяване на проектите, фонд „Земеделие“ сякаш каза на младите фермери: Родината има най-въпиеща нужда от ферми за калифорнийски червеи. Действайте!

При оценяването на проектите най-много точки са предвидени за плановете в областта на животновъдството – 30. (Фермите за калифорнийски червеи се определят като животновъдни обекти – б.р.) Кандидатите, които имат професионални знания и умения, защитени със съответните дипломи или завършени курсове, получават още 25 точки.

20 точки се полагат за ферми, които са на път да станат биологични или вече са такива. Същият брой точки се дава и за проекти на фермери, които са кандидатствали или имат намерение да кандидатстват за субсидии по мярка 214 за агроекологичните плащания по ПРСР и са подписали декларация за участие в тази мярка.

Ще спрем дотук по точкуването, защото изброеното е достатъчно.

Кандидатстването по мярката за младите фермери е състезание с предварително известен победител.

калифорнийски червеиСтопанствата за отглеждане на калифорнийски червеи отговарят хем на най-високо оценения критерий да са животновъдни, хем и на условието „биологични“.

Минимум 300 от класираните проекти ще са за калифорнийските червеи. Останалите ще са може би за създаване на биологични животновъдни ферми.

Но, евентуалният наплив на проекти за създаване на биологични ферми за отглеждане на овце, крави, птици, свине и други, е под голям въпрос. Не за друго, а защото са скъпо начинание. Животните в такива ферми трябва да се отглеждат максимално природно – да се извеждат на разходка, да имат пасище за свободно хранене, да се лекуват с фитотерапия или хомеопатия и т.н. Самото сертифициране на биологичните ферми не е за бедни хора. Такава ферма направи у нас Магдалена Малеева. Съвсем друг въпрос е реализацията на биологични продукти от животни. Всички искаме да се храним с такива продукти, но възможностите на българите, както знаем, са трагични.

В страната има в момента над 2000 ферми за калифорнийски червеи. В едно легло с размери един квадрат има 100 000 червея. Във всяка една ферма се въдят милиони. Освен това тези животни са дълголетни – живеят 16 години. Тъй като са разположени на гъсто, не се търсят дълго, за да се чифтосат. Така само за три месеца броят на червеите се удвоява. Ползата от тях е, че хранейки се с оборски тор, създават биотор. Много е полезен, но най-многобройните му купувачи не са фермерите, а цветарите. Определено може да се каже, че тези, които отглеждат калифорнийски червеи, трудно реализират биотора. Но ето че от аграрното министерство не са на това мнение.  И създават правила, върху които с невидимо мастило пише: „Печелят само калифорнийските червеи. Яхнете жребеца!“

А иначе с 25 000 евро можеха да се създадат 50 декара овощни градини или да се закупят 30 заплодени юници.

Но пък за къде ще сме без калифорнийските червеи – базата на българското земеделие, неговата гънеща се твърд, която ще ни изстреля далеч напред в конкуренцията с европейските фермери.

 

 

1 Comment

  1. 112 каза:

    Тази ситуация има обяснение господин министър.
    Това е единствения възможен проект който е реализуем след като се наканят братята шопи да стартират мярката.
    Няма вариант да направиш нещо работещо в рамките на 10 дни максимум 15 с всички документи и в същото врем да спазиш срока да не си земеделец с опит т.е. да имаш по- малко стаж от 14 месеца. А иначе май ще стартира, септември ще стартира и накрая я да вземем да я отворим ноември 2013, така никой не може да си направи план за работа и кандидатстване. А най- леко се прави проект от 112 с краставици- 2.5 дка и си о.к. и инвестицията е много малка някъде около 500 лева, докато при червеите сумата за една сносна ферма е 4000.00 лева. Това е сметката, сега си направете къде е по- добрия вариант за кандидатстване.

Leave a Comment