И Бойко сигурно си завижда за Буда

Скуката сред агентурни имена отиде на кино

„Да те кръстят агент „Буда“ е като да ти свалят шапка. Индийците обаче показват уважението друго яче. Срещнат ли учител, върховното им блаженство настъпва, ако Блаженият вдигне крак и го постави на главата на поклонника. Така е правел Рамакришна. Според индийците, китайците и други народи, енергията се предава чрез дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Нашият агент Буда е бил кръстен така от оперативния Младен Георгиев. Сигурно прозрението за името му е дошло, когато се е здрависал с Бойко Борисов. Тогава е получи от ръката му силна доза енергия и интуиция. И като се е върнал на работното си място, е написал върху папката проекта си „Агент Буда“.  Това се е случило преди Коледа на 1996 г., а тогава хората се настройват религиозно.

Няма по-силно агентурно име в богата ни агентурна история. Така е, до одеве гледах докъде стигат границите на фантазията на вербуваните. Ами, тесни са. Заключението е, че повечето от агентите са прозаични и плоски – Василев, Стефанов, Сашо, Павел и други такива тайни имена, които лесно се забравят.

Виж, при Първанов се открива някаква форма на закачливост. Той, нали знаете, се назовава

Бойко Борисов, когато още не знае, че е Буда

Бойко Борисов, когато още не знае, че е Буда

Гоце. Може би, когато го е мислил, се е сетил и ритуално обвързал с Гоце Делчев. А може и в това време да го е изпреварил камион, натоварен с прасета. Нищо чудно приятелите му да са го наричали Гецо и той само да е обърнал буквите. Все едно. Но в Гоце има някакъв цвят, някаква емоция.

Само да предположим, че досиетата още не са отворени. Но някой е оповестил имената на агентите. Ако видите, че сред тях фигурират Кардам, Тервел и Телериг – три същности на един агент, за кого ще се сетите? Зад тях може да стои само един човек в родината и той е Божидар Димитров. Тервел, Телериг и Кардам – това са трите български хана, които управляват един след друг след смъртта на Аспарух. В този смисъл, Божидар Димитров демонстрира една последователност в собствената си история. Но, това и очакваме всички от него.

Ахмед Доган се е подвизавал с постни имена – Ангелов, Сергей и Сава. Откъде са му хрумнали, само той си знае. Но пък едно стихче от „Властелинът на пръстените“ започваше така: „Не всяко злато сияе…“. А Доган е бил истинско съкровище за службите, сочат негови биографи.

Някои агенти са имали суровото въображение на природата. Агент „Дунав“, например. Ако сте забравили, ще напомня, че зад това широко, дълбоко, европейско и целеустремено име стои Жан Виденов. Той е Дунав и е доказал, че може да предизвика както наводнения, така и засушавания. Неговото ниво в сантиметри се измерваше всеки ден, когато постоянно растеше курсът на долара. Но, Дунав звучи добре, оригинално е.

Още един агент е избрал географски псевдоним. Това е историкът Людмил Гетов. Той се е кръстил „Тракия“. Дали е бил фен на тогавашния футболен клуб „Тракия“, или е бил траколог …, няма как да се доберем до първоизточника на избора му. Но „Тракия“ поне звучи разбираемо за разлика от агент Карак. Това име си е избрал собственикът на Дарик Радосвет Радев. Няма такава дума в българския език. Характерното за нея е, че е огледална – отзад напред и отпред назад се чете еднакво. Как Радев е запомним агентурното си име, си е въпрос.

Също като лидера си, и Лютви Местан се е подвизавал с българско име в папките – Павел. Юнал Лютви обаче е изтъквал потеклото си и като агент, защото се е назовавал ту Мурад, ту Сидер.

Прави впечатление, че критиците си падат по парещи имена. Атанас Свиленов си е харесал името Пламенов, а Иван Гранитски – Огнян. Хачо Бояджиев многозначително се е именувал Кръстю, с което или е искал да намекне, че е като разпънат на кръст, или че е предател като поп Кръстю. Иван Гарелов непростимо се е кръстил Талев, като големия писател, което не е симпатично, крадливо е. Коритаров е показал изискан вкус, заставайки зад Алберт.

Има още едно име, което изненадва – Атанас. Зад него е стояла една жена, голямата ни писателка Вера Мутафчиева. Тя явно е искала по-слабото й аз да носи мъжко име.

Преобладаващите имена са скучни като половинчасово хоро. Кеворк се е назовал Димитър, Каролев – Камен, Нидал Алгафари – Наско, Галактион Старозагорски – Мишо и т.н.

Как ви стои Буда на целия този фон? Забележително, според мен. Толкова е добре, че чак ми хрумна дали пък Бойко Борисов не е измислил цялата история с агент Буда? Всеки обсъжда и коментира смисъла на „агент“, а малко се сещат за свръхчовека Буда. Буда е индийският принц, който е открил смисъла, пълнотата и мъдростта на „средния път“. Медитирал толкова дълго, че е стигнал до всички възможни светове, пътувайки из пространството и времето. Искал е да направи хората щастливи и да спре смъртта.

Мисля, че всички политици с агентурно минало, пък и без, тайно завиждат на премиера за името. Нищо чудно и той самият да си завижда. Има едно упражнение, което може да ни разкрие истината. Седнете удобно на стола, с изправени рамене. И кажете 1001 пъти „Ом“, което всъщност е „Аум“. Но, карай, и „ом“ може. Наричат го първичният звук на вселената, началото на съществуването. Когато приключите, ще знаете истината за скандала, за Бойко и за постановките на нашата политическа сцена. Хубавото е, че след сеанса, те вече изобщо няма да ви интересуват. („Ом“ се произнася с продължително „о“ и „м“, като двете букви си поделят дължината на звука.)

1 Comment

  1. Vladimir каза:

    Как ли го е измислил Бойко тоя прякор 🙂

Leave a Comment