Г-н министър, защо държите земеделците в неведение за новата ПРСР?

Зърнопроизводителите изпратиха отворено писмо до аграрния министър проф. Димитър Греков
Румяна Ангелова

Румяна Ангелова, председател на НАЗ от 30 ноември 2013 г.

В Отворено писмо до земеделския министър проф. Димитър Греков, изпратено и до медиите, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отправя въпроси за неяснотата по прилагането на новата селскостопанска политика на ЕС в България. Браншът изразява разочарование за това, че не е получил отговори на предварително задедените на проф. Греков въпроси относно прилагането на Програмата за развитие на селските райони. В заключение от НАЗ призовават и другите браншове да се присъединят към искането за прозрачност и ефективен обществен диалог за Общата селскостопанска политика 2014 – 2020г. и бъдещето на българското земеделие.

Ето и Отвореното писмо едно към едно:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, 

 На проведения на 13.01.2014г. в с. Арбанаси информационен семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите на тема новата Обща селскостопанска политика 2014 – 2020г. присъстващите зърнопроизводители от цялата страна за пореден път не получиха отговор на предварително поставените пред МЗХ въпроси, касаещи Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020г. 

НАЗ пита защо се държат умишлено в неведение земеделските производители относно хода на разработването на новата ПРСР? Земеделската общественост ли не е информирана за ясната и категорична позиция на България по ОСП 2014 – 2020 или подобна позиция просто липсва? 

НАЗ констатира, че воденият досега диалог по новия програмен период на селскостопанската политика е проформа. 

Българското земеделие е изправено пред риска от закъсняваща и неработеща Програма за развитие на селските райони, пред риска от неусвояване на евросредства и в новия програмен период и допълнително влошаване на конкурентоспособността на стопанствата.

Като национално отговорна браншова организация НАЗ изработва цялостен критичен прочит на текстовете по ПРСР и становището на Асоциацията ще бъде изпратено на компетентните национални и европейски институции.

НАЗ призовава земеделския неправителствен сектор да се присъедини към исканията за прозрачност и ефективен обществен диалог за Общата селскостопанска политика 2014 – 2020г. и бъдещето на българското земеделие.

 

 

 

Екип НАЗ

Leave a Comment