Сметната палата започва одити на партии, МВР, пощи и бърза помощ

Сметната палата започва одити в МВР, спешната помощ и пощите. Институцията ще предложи промени в Закона за партиите, с които ще може да следи под лупа и разходите на партиите.

Сметната палата ще прави одити на партии, МВР, пощи и бърза помощ

Сметната палата ще прави одити на партии, МВР, пощи и бърза помощ

Според шефа на Сметната палата Валери Димитров в отчета на партиите трябва да се включва информация за отделните разходи в публичния регистър, който поддържат партиите на своите интернет страници. Сегашният закон не позволява прозрачност на разходите на партиите и съответно нашият контрол е с „вързани“ ръце, приходите на партиите са на „светло“, но разходите им са на „тъмно“.

По думите на Димитров партиите ползват модела на отчетност на малките и средните предприятия, който е непригоден отчетен инструмент за партия и замъглява картината на разходите. Проблемът с разходите на партиите стана особено актуален през последните месеци, когато се разбра, че видни политици са харчили големи суми по скъпи хотели, а съмненията са, че това е било с пари от държавната субсидия. При нашите проверки ние виждаме за какво харчат партиите, но не можем да го оповестим, такъв е регламентът в закона, каза Димитров.

Спешната помощ е изключително болезнен проблем за България, очевидно е, че тя се нуждае от сериозна реформа, което е въпрос на управленско решение. Ние можем да го подпомогнем като дадем диагноза какви са проблемите там и препоръчаме промени в модела на управление, обясни Димитров.

Тази година Сметната палта си е поставила общо 466 одитни задачи, включително проверка и на контролната дейност по безопасност и качество на храните.

Сред дружествата, които ще бъдат одитирани са „Метрополитен“ , „Български пощи“, „Безконтактни мултиплексорни вериги“ /БМВ/ – дружеството най-голям дарител на МВР, като компанията досега не е била одитирана. Неотдавна се разбра, че БМВ е продавала на гражданите многократно по-скъпо регистрационните табели за автомобилите, ремаркетата, мотоциклетите и мотопедите.

Димитров припомни, че през периода 1 януари 2010 – 31 май 2013 г. при одита за съответствие при финансовото управление на МВР са били констатирани проблеми, свързани с финансовите отношения на дружеството с МВР.

Leave a Comment