„Винпром Пещера“ преговаря за „Мол Марково тепе“

Яков Нив, бивш управител на фирмата инвеститор: Знам, но сделка няма да има, защото сградата е под съдебна забрана

Хора на „Винпром Пещера“ са в преговори за купуването на недостроения „Мол Марково тепе“. Това бе потвърдено пред АгроПловдив от двама независими източници.

Мол Марково тепеОще от края на миналата година молът е обект на всестранен оглед от експерти на пловдивската компания. Икономисти, строителни специалисти и експерти по маркетинг изчисляват извършеното и бъдещото строителство и прогнозират поведението на евентуалните търговски наематели. Цената обаче ще е въпрос не на вложените до момента средства, а на пазарлъци с австрийските банкери, обясни вътрешен човек, пожелал анонимност.

Още в хода на строителството на мола Яков Нив, който бе управител на инвеститора – израелското дружество „Мелина“, съобщи, че изпълнението ще надхвърли 50 милиона евро. Последните изчисления, които той оповести, бяха за вложени 65 милиона евро.

Строителството на огромния търговски център, изникнал на мястото на разбитото тепе, бе кредитирано от австрийската „Инвесткредит Банк АГ“. Изграждането започна през март 2009 година, като две години преди това се дълбаеха скалите на разбитото тепе.

През пролетта на 2010 г. молът трябваше да е довършен. Междувременно чрез „Фортън интернешънъл“ 80 процента от търговските площи бяха предварително наети.

През 2010 г. обаче строителството замря като така и не бе подновено през годините досега. От оскъдните обяснения на Яков Нив стана ясно, че кредиторът е отказал да увеличи финансирането, за да се довърши обекта. Съдружниците в „Мелина“ също не са успели да финансират финалния етап. Така ипотекираната сграда премина към австрийската банка, а Яков Нив заведе дело. В Търговския регистър е вписан залог на търговското предприятие „Мелина“, направен от кредитора – „Инвесткредит Банк АГ“. Главницата на дължимата сума към банката е 45 милиона евро.

През 2012 г. имаше слухове, че турският строител на „Мол Марково тепе“ – „Интертек“, е в преговори да закупи обекта. Това обаче не се случи.

Междувременно австрийската банка прехвърли пловдивската си собственост в своя фирма, регистрирана в Кипър -„Атиумко Лимитид”.

Яков Нив: Не могат!

Потърсен за коментар, Яков Нив заяви пред АгроПловдив, че е информиран за преговорите между австрийската банка и „Винпром Пещера“. „Нека преговарят“, каза той. Но уточни, че молът не може да бъде продаден. „Има съдебна забрана за това в делото, което водя и което не е приключило“, поясни израелският гражданин. Той отговори, че не е търсен от представители на винпрома. „Ако се обадят, ще им обясня как стоят нещата.“

ПАРАМЕТРИ

„Мол Марково тепе“ е с разгъната застроена площ  67 777 кв.м. Подземният паркинг е 21 хил. кв.м и е с 600 паркоместа. Предвидената наемна търговска площ е 11 490 кв.м, а офисите – 10 000 кв.м.

Ако „Мол Марково тепе“ премине към собствениците на „Винпром Пещера“, това няма да е първият мол, който те притежават. В „Слънчев бряг“ фирма „Галакси пропърти груп“ построи  „Роял бийч мол“, а в Пловдив – „Роял Сити Бизнес“.

АгроПловдив потърси за коментар служителя за връзки с медиите на „Винпром Пещера“ още на 10 януари. Отговор бе обещан, но така и не бе даден досега.

Leave a Comment