Опростяват процедурите, с които фирмите ще излизат по-лесно на борсата

Фирмите ще излизат по-лесно на фондовата борса, като за целта правителството ще опрости процедурите за това. Това е заявил вицепремиерът Даниела Бобева във Виена на конференция на Euromoney, посветен на банковия сектор в Централна и Източна Европа, съобщава „Стандарт“.

Даниела Бобева

Даниела Бобева

Според Бобева се прави всичко възможно да бъде  предотвратен банкрутът на Националната електрическа компания. В отговор на въпрос от участници в панела за ситуацията в енергийния сектор в България, Бобева е заявила, че не само високите цени на тока са предизвикали недоволство у населението, но и фактът, че хората не разбират за какво плащат. Според нея има потенциал за развитие на големи проекти в сектора, включително и международни.

Бобева е посочила още, че трябва да бъдат положени усилия за връщането на българските емигранти обратно в България.

Правителствата на страните от ЦИЕ трябва да положат усилия, за да станат привлекателно място за инвестиции от Азия и САЩ.

Има ожесточена борба за привличане на инвестиции в страните от ЦИЕ, но липсват достатъчно инструменти за това, е казал Марио Холцнер, икономист във Виенския институт за международни икономически проучвания.

Банките са най-предпочитаният източник на финансиране, с което малките и средни фирми могат да стартират бизнеса. Голяма част от тях имат нужда освен от капитал и от консултация за управление на финансите си, за което банките могат да съдействат. Това мнение са споделили участниците в един от панелите от конференцията на Euromoney.

В Европа има 20 млн. малки и средни предприятия, които осигуряват 85% от работните места.

Leave a Comment