Министри и социалисти като на арена в БНТ

На як пердах с думи между двама министри и депутат и общински съветник от БСП стана свидетел публиката  на „Референдум“ по БНТ във вторник вечерта. Темата за европейския бюджет и възможностите на България за еврофинансиране в следващия програмен период от 2014 до 2020 г. се превърна в надговаряне, в което често и четиримата участници в дебата се надвикваха едновременно и взаимно се заглушаваха. Участници с политическото шоу бяха външният министър Николай Младенов, министърът по европейските въпроси Томислав Дончев, бившият зам.-министър Димчо Михалевски и капацитетът по европейските въпроси на БСП и столичен общински съветник Калоян Паргов. В политическото „сбиване“ се включиха и евродепутатите Ивайло Калфин и Андрей Ковачев чрез телемост.

Като цяло министрите отбраняваха позицията, че в крайна сметка мъчителните преговори за размера на европейския бюджет ще приключат с печалба за България. Аргументите на Николай Младенов за това бяха образцовата финансова дисциплина на страната, добрите проекти и степен на усвояемост на средствата. В негова подкрепа Томислав Дончев посочи, че 97% от европейските средства до края на 2013 г. са договорени, а до края на тази година 35 на сто от реализираните проекти ще се платят. Според Михалевски обаче са договорени 73%, а реалното изпълнение до края на 2012 г. ще е 26-27%.

Ивайло Калфин вметна от Брюксел, че в пазарлъка на държавите членки с Ромпой, ние почти не участваме. Задоволяват ни мизерните 260 млн. евро за извеждане на реакторите от АЕЦ Козлодуй. Докато други държави са успели да договорят по над 1 млрд. евро компенсации в случай на съкращаване на бюджета на ЕС. Калфин намекна, че нормалната позиция на страната в тази ситуация е да наложи вето на проектобюджета, така както Великобритания заплаши да направи ако не се намалят парите по кохезионните фондове, които подпомагат бедни страни като България. С вас отиваме в нищото, подкрепи го от студиото Прангов, обръщайки се към министрите. „1.5 млрд евро“, написа на листче Младенов, показа го и с видимо удоволствие поясни, че това е сумата, която сме загубили от спрените европейски програми през последната година на тройната коалиция.

Ние не отиваме на тези преговори с намерението да поставяме вето. Няма сценарий, при който да получим по-малко отколкото сме поискали, заяви оптимистично Николай Младенов. А после не се сдържа и добави, че социалистите потвърждават слуховете, че в ада край българския казан няма дяволи, защото имало социалисти. Те, разбира се, дърпали надолу всеки, който се опита да направи нещо добро за страната. Двамата социалисти в БНТ го изслушаха с видимо удоволствие.

Leave a Comment