Износът на наши зеленчуци и сирене в Германия е за $ 142 млн.

Панаирът в Берлин

Панаирът в Берлин

Износът на български земеделски продукти за Германия през 2013 г. се равнява на $ 142 млн., съобщи аграрният министър Димитър Греков, който участва на международното изложение в Берлин „Зелена седмица“. За там изнасяме предимно сирене, череши и краставици, но сме загубили традиционния пазар на плодове, казва пред БНР министърът. До 2018 година България трябва да навакса количествата, които земеделският пазар на Германия може да поеме.

Страната ни ще кандидатства за партньор на най-голямото световно изложение за храни и напитки „Зелена седмица“. Целта е да бъдем символичен домакин на изложението през 2018-та година, информира Греков. Така ще се повиши интересът към България и възможностите за износ на земеделска продукция.

Статутът на страната-партньор, каквато е Естония на тазгодишното изложение, е на съорганизатор и символичен домакин, редом с Германия. Това дава шанс за широко рекламиране на постиженията в културата, икономиката и туризма на съответната държава. Цената на такова партньорство е поносима и далеч по-ниска от ползите, а условията ще се договарят между земеделските министерства на България и Германия.

 

Leave a Comment