Земеделски министри от цял свят дискутират проблемите на световния глад в Берлин

69 земеделски министри от цял свят дискутираха в Берлин по един от най-големите проблеми в световен мащаб – намаляването на глада и равен достъп до прехрана на всички. На Шестата световна среща на върха на земеделските министри е взел участие и българският министър ма земеделието Димитър Греков. Срещата е част от глобален форум за храни и земеделие и се проведе в рамките на най-голямото световно земеделско изложение „Зелена седмица” в Берлин.

69 министри от цял свят се срещнаха в Берлин

69 министри от цял свят се срещнаха в Берлин

Министрите са подписали специално заключително комюнике за развитие на ефективен, адаптивен и устойчив земеделски сектор, който да бъде изграден на основата на продуктивността и разнообразието на храните. В документа се набелязват три основни приоритета. Първият е увеличаване на производителността на труда в търсене на повече източници на храна. Следва го устойчивото развитие на земеделието и качество на произвежданата продукция. Третият акцент е постигане на ръст и стимулиране на развитието на семейните ферми.

Комюникето е било предадено на представителите на ООН по глада и прехраната в света – ФАО, а решенията взети в срещата и целите, които земеделските министри са си поставили ще бъдат включени в дискусиите на ООН през годината. На срещата на върха са присъствали още комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, представители на Световната банка, ООН и комитета по продоволствена сигурност.

Leave a Comment