Изискването за категоризация на самостоятелни заведения за хранене може да отпадне

Министерският съвет одобри предложение до Народното събрание за приемане на проект на закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. С предложените промени отпада изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения. Това ще допринесе за значително облекчаване на туристическия сектор, намаляване на разходите и ускоряване на процедурите за бизнеса.

Законопроект предвижда да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене

Законопроект предвижда да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене

Предвижда се и облекчаване на режима за регистриране на туроператори и туристически агенти като се намаляват нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудовия стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис. В глава седма от Закона за туризма се създава нов раздел, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм. По този начин ще бъде преодоляна съществуващата непълнота и неяснота за видовете форми на детски отдих и туризъм и за тяхната регламентация в отделна наредба към закона.

Създава се и възможност общински предприятия по смисъла на Закона за общинската собственост да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност. Предвидени са изменения, с които се облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти.

С цел да се разпишат конкретни правила за изграждане, експлоатация и техническа безопасност на басейни и водни атракциони в туризма, за да се гарантират здравето и сигурността на техните ползватели, в законопроекта се създава правно основание за приемане на две нови наредби в посочения смисъл.

Част от предложенията целят да внесат яснота и прецизност в някои от разпоредбите на база опита от прилагането на закона от влизането му в сила до момента. Прецизират се грешни препратки или допуснати технически грешки и се отстраняват пропуски и неточности.

Преходните и заключителните разпоредби на проекта предвиждат някои изменения в отделни текстове на законите за ветеринарномедицинската дейност, за защита на растенията, за фуражите, за търговския регистър, за местните данъци и такси. Промените са продиктувани от необходимостта за оптимизиране и прецизиране на данните и документите, чието представяне се изисква от заявителите на някои административни услуги. Целта е да се намалят процедурните затруднения за бизнеса и гражданите. Законопроектът е приет на вносител.

Leave a Comment