EК одобри 50 млн. евро за финансиране на нови научни изследвания на водните ресурси

Eвропейската комисия одобри 50 млн. евро за финансиране на 11 нови проекта за научни изследвания в областта на водните ресурси. Два от проектите биха облагодетелствали пряко земеделието, съобщава Agra Europe.

ЕК одобри финансирането на изследвания в областта на водните ресурси

ЕК одобри финансирането на изследвания в областта на водните ресурси

По един от проектите с бюджет 6 млн. евро ще работи екип от учени от Германия. Те ще търсят нови начини за спестяване на вода и енергия, както и за възстановяване на ценни хранителни вещества от използваната вода. Целта е да се открият производствени системи, които изхвърлят почти нулеви емисии вредни газове. Координатор на проекта е изследователският институт Forschungsverbund Berlin E.V.

Още 5 млн. евро са предвидени за проект на изследователския институт Meteosim S.L. в Барселона. Учените ще работят върху усъвършенстване на системите за напояване, които спестяват вода и енергия.

Сектор земеделие консумира около 30% от водните ресурси на Европа и 70% от тези на Югоизточна Европа. До преди няколко години Европа не си даваше сметка, че ефективността на използването на водни ресурси е свързано с пестене на енергия, което беше причина за разхищение на енергия за напояване, се казва в становище на ЕК.

Общият бюджет за финансиране на проекти, свързани с водните ресурси на Европа по програма „Хоризонт” 2014-2020 г. са на стойност повече от 1 млрд. евро.

Leave a Comment