2000 ливански фирми работят у нас, 4500 туристи сме посрещнали лятото

„Ливанската република е един от значимите търговски партньори на България сред арабските страни“, пише в електронната си страница Министерството на външните работи. В България са регистрирани над 2000 фирми с участието на ливански физически и юридически лица. Те се занимават с търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили.

Съвременен Бейрут

Жителите в съвременен Бейрут са над 1.8 милиона

Стокообменът между нашата държава и Ливан през периода януари-септември 2012 г. е бил 77.4 милиона щатски долара. Ние изнасяме за мюсюлманската държава предимно пръти от желязо и нелегирана стомана, сирене и извара, царевица, пшеница и ръж. Оттам внасяме най-вече суров необработен тютюн.

През първите 9 месеца на 2012 г. потокът на туристи от Ливан в България се измерва с 4534 гости, изброяват от министерството. Ливанците идват предимно през лятото. Забележителното е, че броят им расте през годините, а в сравнение със същия период на 2011 г. туристите са с 35% повече. Не е известно обаче дали този ръст ще продължи да се утвърждава или ще ще бъде с отрицателен знак това лято.

29% от експорта на Ливан – към ЕС 

Ливан е един от основните бенефициенти на средства от ЕС сред Средиземноморските държави, сочат наблюденията на ведомството. През последните години ЕС се утвърждава като основен търговски партньор на Ливан За 2011 г. обменът със съюза представлява 29% от общия обем на ливанската външна търговия.

На 18 февруари Съвета на външните министри на държавите от ЕС ще се събере на редовна среща, на която се очаква да бъде обсъдена обща позиция спрямо Хизбула. Възможно, но не много вероятно е, Хизбула (Партията на бога – в превод) да влезе в черния списък на терористичните организации.

Източни реакции

След вчерашното изявление на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, за „обоснованите предположения“, които сочат, че зад атентата стои военното крило на Хизбула, зам.-генералният секретар на организацията Наим Касем заяви пред Ройтерс, че обвиненията са плод на международна кампания, организирана от Израел. Причината според него е военната мощ на шиитското движение. „Ние обаче няма да променим приоритетите си, компасът ни ще остане насочен към Израел“, казва Касем.

Ливанският премиер Наджиб Микати обаче е обещал пълно съдействие на България в разследването, съобщи сутринта от тв екрана външният министър Николай Младенов.

На 18 февруари Съвета на външните министри на държавите от ЕС ще се събере на редовна среща, на която се очаква да бъде обсъдена обща позиция спрямо Хизбула. Възможно, но не много вероятно е, Хизбула (Партията на бога – в превод) да влезе в черния списък на терористичните организации.

Реакции от Парламента

Лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува вчерашното изявление на министър Цветанов, наблягайки на липсата на достатъчно доказателства, за да бъде посочена Хизбула като организатор. Застава ли прокурорзад събраните доказателства, попита той.

Сергей Станишев установи, че правителството навлиза в международни политически игри съвсем безразсъдно. Кой ще прати сметката, провикна се червеният председател.

Лютви Местан препоръча на българското правителство да се придържа стриктно към европейската позиция.

Волен Сидеров прозря, че управляващите са били подложени на силен натиск от страна на Израел и САЩ да обявят участието на Хизбула на летище Сарафово на 18 юли м.г.

 

 

Leave a Comment