24 януари: Патентован е сладоледът „Ескимо” и на пазара излиза първата в света консервирана бира

На 24 януари 1922 г. е патентован сладоледът „Ескимо”. Номерът в патентното ведомство на САЩ на сладоледите на клечка е 1404539. Документът всъщност с отнася за всички видове замразени продукти, покрити с глазура. Негови притежатели са учителят Кристиан Нелсън и сладкарят Ръсел Стоувър. Кристиан Нелсън остава в историята като Краля на сладоледа.

Сладолед "Ескимо"

Сладолед „Ескимо“

Идеята за сладоледа „Ескимо” дошла заедно с едно момченце в магазина, който Нелсън държал, през 1920-а. Детето дълго се колебало какво да си купи – шоколад или сладолед. Първо взело едното, после другото. Кристиан го попитал защо не купи и двете, а хлапакът отвърнал, че има пари само за едно, и отпрашил да играе навън. Случката се провокирала Нелсън да започне да мисли как да залепи разтопен шоколад за сладоледа. След стотици опити успял да реализира идеята си с какаово масло. Приготвил 500 сладоледени блокчета, покрити с шоколад. Кръстил вафлите I Scream и скоро те станали хит на пикниците на местните пожарникари, а Кристиан Нелсън започнал да търси партньор за производството на новия си продукт.

Година по-късно подписал споразумение със сладкаря Ръсел Стоувър за масово производство на лакомството под името „Ескимо пай”. Според историята името предложила сестрата на Ръсел, след дълго ровене в книгите в Градската библиотека, търсейки дума, която да означава „студем”.

Така Кристиан и Ръсел създават „Ескимо пай корпорейшън” и получават патента. Скоро срещу съответното заплащане тандемът преотстъпва и на други производители правото да приготвят „Ескимо”. Следват години на възход и падение. Американските войници пренасят „Ескимо” в Европа във времето след Втората световна война, включително и в родната му Дания. По-късно „Ескимо” става най-обичаният сладолед на Стария континент.

Бира

Бира

На 24 януари 1935 г. в Ричмънд, САЩ, пък е пусната на пазара първата в света консервирана бира.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте от зърнени култури – най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица, ориз.

Първата американска бира е произведена в имението на сър Уолтър Райли през 1587 г. Колонизаторите пратили съобщение до родната Британия, че искат още доставка на бира, но после решили да си я произвеждат сами. Първата пивоварна, която произвежда за пазара в Нови Амстердам (Ню Йорк) е през 1612 г.

Първата съвременна светла бира, с характерния й златист цвят е произведена в Пилзен, Бохемия (деншна Чехия) през 1842г. от 29-годишния пивовар Йозеф Грол. Той използвал местната мека вода. Бирата била кръстена на града – Пилзнер.
Първата бира в метална кутия „Крюгер” се продава от 1935 г. от компанията със същото име в Ричманд, Вирджиния.

Leave a Comment