Вирус в цъфналия тютюн убивал пчелите

пчелар

Американски учени развиват хипотезата, че бързо мутиращи вируси от тютюневи растения, прескочили на соеви растения, а после на пчели. Именно те са вероятната причината за масовата смърт на пчелите през последните 7 години, пише „Ню Йорк Таймс“, цитиран от „24 часа“.

Вирусът, наречен TRSV (Tobacco ringspot virus), се разпрострянава чрез полена, от който пчелите си приготвят „пчелен хляб“, с който се хранят ларвите. Заразяването на пчелите от тютюневия вирус е първият случай, в който вирус прескача от цветен прашец на пчели. Около един на всеки 20 растителни вируси може да бъде намерена в цветен прашец.

Вирусът е рибонуклеинов (РНК) вирус, а те са по-добри в преодоляването на имунната система. При хората, по-известните заболявания, причинени от РНК вируси са СПИН, грип и някои щамове на хепатит.

Бързата степен на мутиране на РНК вирусите им позволява да прескачат от вид на вид по-бързо от конвенционалните патогени, като тютюневият вирус се е предал от полена на пчелите, също както грипът се е предал на хората от прасета и пилета.

TRSV поразява нервната система на пчелите. Изследването на десет различни колонии в лаборатории на Департамента по земеделието на САЩ е установило, че броят на заразените пчели стига до 22.5% през зимата от едва 7% през пролета.

Други фактори като вируси, паразити и вредни ефекти от пестициди, допринасят значително за заболяването и смътните случаи в пчелините колонии, смятат учените.

 

Leave a Comment