Христо Цветанов: Фермерите в САЩ се обединяват и печелят, на нас манталитетът ни пречи

Производителите в Америка задължително извършват почвен анализ преди да започнат каквото и да било. У нас над 60 % изобщо не знаят какво има в земята
До 14 февруари програма „Кохран“ приема документи на кандидати, които имат желание да посетят стопанства в САЩ
Христо Цветанов

Христо Цветанов

Фермерите в САЩ се обединяват и печелят от това. На нас в България манталитетът ни пречи. Така смята бившият председател на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, който бе гост в „Бразди“ на БНТ. Цветанов разказа за впечатленията си от САЩ, където е бил през октомври 2011 г. по програмата „Кохран“ на фондация „Америка за България“. Той се занимава основно с отглеждане на царевица, а напоследък и на зеленчуци.

Цветанов разказва, че от САЩ е внесъл нова технология в отглеждането на царевица. У нас културата се засява едноредово през 70-75 см разстояние. В Америка прилагат двойния ред. В него семената се полагат през 20 см разстояние, шахматно разположени. Междуредието отново е 70-75 см.

Христо Цветанов увери, че по този начин хранителната площ се усвоява по-добре, а и поливната вода се използва по-ефективно. Добивите от декар пък се увеличават с 15-18 %.

Фермерът разказа, че е останал силно впечатлен от формите на съдружие в САЩ. Там земеделските производители от едно или две селища обединяват средствата си, за да построят една зърнобаза, която всички те ползват. У нас, ако в едно землище има 4 големи фермери, те си построяват 4 хамбара за по 35-40 хиляди лева. Ако направят общ склад, биха спестили 100 хиляди, коментира той. За ползите от сдружаването Цветанов даде пример със закупуването на горива, семена, препарати, торове. Ако няколко производители направим общо дружество, консумативите ще ни излязат по-евтино. Но не се сдружаваме, защото е такъв манталитета ни, обобщи той.

От двете седмици, прекарани в САЩ, производителят е впечатлен и от задължителната практика на американските фермери да изследват почвите. Така те са наясно не само със запасеността от основните елементи азот, фосфор и калий, но и с наличието на микроелементи като цинк, бор, манган и други. У нас над 60 на сто от земеделците не правят почвен анализ, сравни Цветанов.

Програма „Кохран“ ще приема до 14 февруари документи на фермери, които биха искали да заминат на двуседмичен семинар в САЩ. Тази година насоката на обучението е съвременни технологии за производство и съхранение на плодове, зеленчуци и дървесни ядки. 

Бившият министър Венцислав Върбанов оглави асоциацията
Венцислав Върбанов

Венцислав Върбанов

Венцислав Върбанов, министър на земеделието в кабинета на Иван Костов (1997-2001 г.), бе избран за председател на УС на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) на Общо събрание, проведено на 23 януари. Той зае мястото на Христо Цветанов, който сам напусна поста в края на миналата година с обяснението, че има доста лични и бизнес ангажименти. Според устава Върбанов ще оглавява АЗПБ за период от 3 години.

 

Мястото на вече бившия заместник-председател Цветан Цеков пък бе заето от един от най-големите зърнопроизводители от Югоизточна България – Николай Димов.

 

Leave a Comment